Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Edvén a gyerekekben és a turizmusban bizakodnak

Edve hosszú távú fejlődését a nemrégiben elkészített rendezési terv határozza meg. Ebben jelöltek ki ipari és üdülőterületet is, a falu fellendülését ugyanis a turizmusban látják.
Edve rendezési tervét pályázati támogatásból és a hozzátett önrészből készíttette el az önkormányzat. Imre László polgármester szerint az tíz-tizenöt évre határozza meg a falu fejlődését. Biztató, hogy három év után először gyermek született a faluban és egy budapesti család is ideköltözött.

Faüzem és vendégvárás

– Ipari területet és üdülőövezetet is jelöltünk ki a rendezési tervben, mert noha eddig nem tolongtak a befektetők a településen, mi azért reménykedünk – mondta a polgármester. – Egy osztrák állampolgár is vásárolt ingatlant a faluban, információim szerint kisebb faüzemet szeretne itt létesíteni. Igaz, nincs munkanélküliség nálunk, de nem árt, ha helyben is lesz munkahely. Az edveiek most Beledre, Rábakecölre, Répcelakra és Páliba járnak dolgozni, idehaza pedig hat-hét gazdálkodó próbál a mezőgazdaságban boldogulni.

Edve másik kitörési pontja – mint a többi rábaközi településen is – a turizmus fejlesztése lehet. A község ebből a szempontból igazán jó helyen fekszik, közel a Rába-part és a faluban is nyílik lehetőség táborozásra a sportpálya mellett. A község vezetői is azon igyekeznek, hogy szépítsék és minél jobban lakhatóvá tegyék Edvét.

Halaszthatatlan útfelújítás

– A Környezetvédelmi Minisztérium pollenpályázatán az elmúlt három évben sikeresek voltunk, így gépparkunk teljesnek mondható a közterületek, porták rendezésére is. Járdáink rendbetételéhez pályázati támogatást kívánunk igénybe venni. Önrésszel ehhez rendelkezünk. Az utak egy része is siralmas állapotban van, a helyreállítást nem szabad tovább halogatni – sorolta a teendőket Imre László, aki szerint a kistelepüléseknek van jövőjük. Edvén ezt tizenkilenc óvodás, általános és középiskolás, illetve a három főiskolás és egyetemista jelentheti. A letelepedőket az önkormányzat kedvezményes telekkel és 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatással várja.

A falu csendjét és nyugalmát a hetvenhat esztendős Halász Margit néni sem cserélné el semmi másra. Mint mondja, ő itt született és tudja, a nagyvilágban nehéz az élet és sok a baj, Edvén békességben élnek az emberek.

„ Szeretem a falut"

– Öregszünk, az igaz, de itt megbecsülnek bennünket a fiatalok és segítenek is. Nagyon szeretem ezt a falut, semmi pénzért nem mennék el innen. Sok nehézségen mentem keresztül az életben, de idehaza mindig megnyugvást találtam és erőt meríthettem – vázolta a kisközség előnyeit Margit néni, majd a beszélgetést sokkal fontosabb témára tereli, egy arra bicikliző kislánytól kérdezi: „Milyen lett a bizonyítvány?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyra törő tervek után egyszerű valóság

Az időnként felbukkanó nagyra törő elképzelések után továbbra is marad az egyszerű valóság a csornai… Tovább olvasom