Önkéntesként dolgozott a faluért

2021.11.03. 11:35

Hatvanhárom év a markotabödögei tűzoltóknál – Szent Flórián-emlékérmet kapott Németh Béla

Hatvanhárom éve annak, hogy a markotabödögei Németh Béla belépett a helyi önkéntes tűzoltó-egyesületbe, s közel fél évszázada lett a parancsnoka. Tűzoltás közben anno még egy gázpalack is felrobbant alatta, amit csodával határos módon sérülés nélkül megúszott.

Kustor Réka

Forrás: Kisalföld

Fotó: Kustor Réka

Németh Béla januárban tölti be a 80. életévét, tisztelet övezi a nyugdíjast a faluban. 1958 óta a Markotabödögei Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, 1972-től parancsnoka. Nagy elismerésben volt része a közelmúltban, a Magyar Tűzoltó Szövetségtől hosszú és áldozatos munkájának elismeréseként Szent Flórián-emlékérmet kapott.

Németh Béla az Országházban vehette a Magyar Tűzoltó Szövetségtől hosszú és áldozatos munkájának elismeréseként a Szent Flórián-emlékérmet.
Fotó: kisalfold.hu

–Váratlanul ért az elismerés híre, nagy élmény és megtiszteltetés volt – utalt az Országházban átvett emlékéremre Németh Béla, aki még a 18-at sem töltötte be, mikor önkéntes tűzoltónak állt.

– Egyszer elhívtak egy tavaszi vizes gyakorlatra, aztán itt ragadtam – idézte fel, majd egy maradandó élményre is kitért.

– Emlékezetes beavatkozás volt, amikor felrobbant alattam a gázpalack, szerencsémre üres volt. Egy markotai ház gyulladt ki, a tetőn keresztül akartunk bejutni, épp vertem le a palát, amikor volt egy nagy pukkanás. Pár méterre volt tőlem a gázpalack, sérülés nélkül megúsztam. Egyébként zömmel kéménytüzekhez vonultunk ki. Régen még a kutakból jutottunk vízhez, később nagy könnyebbséget jelentett a vízvezeték kiépítése. A felszerelésünk is folyamatosan fejlődött: először volt egy 200-as motorfecskendőnk, most 800-as van, ami percenként 800 liter vizet nyom ki, plusz van egy 1200 literes szivattyúnk – mondta Béla bácsi a húsz tagot számláló egyesületről.

A nyugdíjas aktív korában a tsz-ben dolgozott, három gyermek édesapja, öt unoka nagyapja. A járása ugyan nehézkes kissé, ennek ellenére szívesen tesz-vesz, előszeretettel tölti az idejét a kertjében. Arra a kérdésre, mit adott neki az önkéntes tűzoltóság, lapunknak elmondta: – Voltak, akikkel együtt nőttünk fel, mindig is szerettem köztük, jó volt a társaság.

Németh Bélát a hétvégén az önkormányzatnál is köszöntötte Horváth Sándor polgármester és Némethné Hajzer Marietta jegyző.
Fotó: kisalfold.hu

– Az egyesület és a falu is büszke rá – kezdte Horváth Sándor polgármester Németh Béláról, majd folytatta: – Alig vannak már köztünk néhányan a régi idők tűzoltói közül, akik még ismerték azt az időszakot, mikor lovas kocsik és vödrök voltak a tűzoltás eszközei. Béla bácsi is ilyen, jó meghallgatni a véleményét, visszaemlékezéseit, hasznosak a tanácsai, amely mögött sok év tapasztalata van – emelte ki a községvezető, akitől azt is megtudtuk, Béla bácsinak a hétvégén egy kis fogadás keretében az önkormányzat is köszönetet mondott lelkiismeretes és áldozatos munkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!