PR

2021.12.04. 08:00

WHB Group: gyárak, csarnokok, bevásárlóparkok kivitelezésén is dolgozik

A WHB hazánk egyik legjelentősebb építőipari vállalataként a műemléki rekonstrukciók mellett gyárak, csarnokok, bevásárlóparkok kivitelezésén is dolgozik. A társaság ipari jellegű kivitelezéseiről Menyhárt Lászlóval, a vállalat területi igazgatójával beszélgettünk.

Menyhárt László, a West Hungária Bau Kft. területi igazgatója.

Forrás: WHB Group

Fotó: ERDEI MIHALY

A West Hungária Bau Kft. (WHB) kivitelezéseit bemutató interjú-sorozatunkban júliusban a Károlyi−Csekonics-palotán, októberben a budai Várban zajló munkálatokon keresztül mutattuk be a vállalat műemléki divíziójának tevékenységét. Novemberben Menyhárt Lászlóval, a WHB területi igazgatójával a társaság ipari jellegű beruházásairól beszélgettünk.

A győri születésű szakember Pécsett, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán diplomázott magasépítő üzemmérnökként. Első munkahelye a Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat (GYÁÉV) volt, ahová ösztöndíjasként került 1984-ben.

Menyhárt László, a West Hungária Bau Kft. területi igazgatója.
Fotó: WHB Group

„Akkoriban bevált gyakorlat volt, hogy a pályakezdő szakemberek a vállalat összes tevékenységi területét megismerhették. Én is egy ilyen úgynevezett »forgásba« kerültem, ami azt jelentette, hogy időszakos váltásban betekintést nyerhettem a GYÁÉV magasépítési és szakipari részlegébe, valamint az előregyártó üzem működésébe” – mondta el Menyhárt László. „Ez nagyobb szakmai rálátást biztosított, és segített dönteni, hogy végül melyik területet válasszam: már korán kirajzolódott, hogy a szakmai életutamat az ipari jellegű beruházások fogják meghatározni” – fűzte hozzá.

A WHB meghatározó projektsorozatában szinte minden évre jut egy fejlesztés

Menyhárt László mint projektvezető 1994-ben a Pannon-Team Kft.-nél megkapta az első önálló projektjét, amely nem is lehetett más, mint egy ipari kivitelezés.

„A MOL almásfüzitői létesítményében két csarnok közé egy olajtöltő üzemet kellett építenünk, ifjú titánként ez hatalmas és egyben szép feladat volt” – fogalmazott a területi igazgató.

Még ugyanebben az évben következett annak a kivitelezéssorozatnak az első állomása, amely végigível a mérnök szakmai pályafutásán, és egyben a WHB egyik meghatározó projektje.

„A VELUX Kft.-nek Fertődön és Fertőszentmiklóson van gyártelepe, ezeken a helyszíneken néhány csarnok kivételével az összes kivitelezését én irányíthattam – ez körülbelül évente egy épületet jelent. Kijelenthetem, hogy szívügyemmé vált ez a fejlesztéssorozat” – árulta el Menyhárt László. „Sokszor mondják, hogy én vagyok a legrégebbi veluxos dolgozó” – tette hozzá mosolyogva.

Menyhárt László 2006-ban került a West Hungária Bauhoz projektvezetőként, és 2014 óta tölti be a területi igazgatói pozíciót.

A WHB 2008-tól napjainkig keretszerződéses formában végzi a VELUX gyártelepének bővítését. Ezen időszak alatt – a

többi között – raktárcsarnok-bővítést és -rekonstrukciót, üvegcsarnok-bővítést, fűtéskialakítást végeztek, továbbá targoncatöltő épületet, külső kamionparkolót és hulladék-udvarokat alakítottak ki.

Díszkivilágítást kap a Bálna

A WHB 2009 és 2010 között végezte a budapesti CET generálkivitelezését. A jelenleg Bálna néven működő kulturális, szórakoztató, kereskedelmi és vendéglátó centrum impozáns megjelenésének köszönhetően a főváros egyik ikonikus épülete, amely Budapesten egyedülálló módon teremt közvetlen kapcsolatot a Dunával.

Az épület díszkivilágítást kap, amelynek kialakításán a társaság dolgozik, továbbá héjszerkezet-fejlesztési, -kialakítási és kisebb korszerűsítési munkákat végeznek.

„A CET eddigi pályám legnagyobb kihívása, ugyanis a műemlék jellegű épület kivitelezése során folyamatos volt az együttműködés a műemlékvédelmi hatósággal, emellett a Duna közelsége miatt a szigetelés megoldása hatalmas kihívást jelentett: az épület három emelet mélyen terjeszkedik a föld felszíne alá” – tájékoztatott a szakember.

Egyedülálló kármentesítő pince épült

A WHB és Menyhárt László tevékenységének következő fontos állomása a győri ipari park területén találtható német autóipari beszállító, a WKW Hungaria Kft. üzemének kivitelezése 2018 és 2020 között. A vállalat − egyebek mellett − alumíniumprofilok megmunkálásával, hő- és felületkezelésével foglalkozik, amelyhez speciális alapanyagok felhasználása szükséges.

A maró hatású anyagok számára a pincében egy speciális kármentesítő helyiséget kellett építeni.

„Ismereteim szerint az országban talán ez a legnagyobb ilyen jellegű helyiség: vészhelyzet esetén ide engedik le a maró hatású folyadékot, hogy az élő környezettel ne érintkezhessen” – tájékoztatott Menyhárt László.

A vasbeton pince speciális vízzáró technológiával készült. A kivitelezés során arra is figyelmet kellett fordítani, hogy nemcsak belülről ne kerüljön onnan ki folyadék, hanem a kívülről érkező vízzel is meg kellett küzdeni, a talajvízszint itt ugyanis nagyon magas. A pince méreteivel kapcsolatban a mérnök elmondta, hogy háromezer négyzetméter alapterületű és közel öt méter magas.

Az egyedülálló technológia miatt ez a projekt nemzetközi együttműködést igényelt: német, olasz, kínai szakemberek osztották meg a tapasztalataikat egymással. Menyhárt László felidézte, hogy a közös munka rendkívül konstruktív és gördülékeny volt, továbbá a németországi látogatások alkalmával lehetősége adódott az ottani technológia megismerésére is.

Rövidesen elkészül a Bia Korzó

A WHB folyamatban lévő projektjeire áttérve a területi igazgató a Bia Korzó bemutatásával kezdte. A 2020 októberében kezdődött munkák során egy 5.021 négyzetméteres, kétszintes bevásárlópark generálkivitelezését végzi a cég. A komplexum átadása december elején várható.

„A területen zajló régészeti munkálatok során a szakértőknek sok értékes leletet sikerült feltárniuk, amelyeket elszállítottak további kutatások céljából, a munka azonban emiatt lassabban haladt” – fűzte hozzá.

Az interjú készítésének idején a főépületnél elkészültek a függönyfalak, és folyamatosan dolgoztak a homlokzat burkolásán. A bérlemények kialakítása a gipszkarton válaszfalakkal megtörtént, ezzel párhuzamosan folytak a belső gépészeti és villamos munkák, valamint a lift szerelése. Az üzlethelyiségek belső kialakítását az üzlet profiljának, kialakult arculatának megfelelően a bérlők saját maguk készítik el.

A külső területen a parkolóépítés, a térkövezés, valamint a tetőn az extenzív zöldtető kiépítése volt folyamatban.

A projekt kihívásaival kapcsolatosan a területi igazgató megjegyezte, hogy a létesítmény lejtős területen helyezkedik el, ami nehezítette az organizációt. Az előregyártók leterheltsége és az alapanyaghiány miatt pedig a ház „öltözékét” adó homlokzati acél trapézlemezek késéssel érkeztek.

Környezetbe illeszkedő, minimális energiaigényű bevásárlópark épül Törökbálinton

A törökbálinti Tükör Szolgáltatóház kivitelezésére áttérve a területi igazgató a fentiekhez hasonló nehézségekről számolt be.

„A beépítési terület itt lényegében egy kráter, a legmagasabb és legalacsonyabb pontja között 13−15 méter a szintkülönbség, amelynek áthidalása rengeteg földmunkát jelent. A hatalmas mennyiségű földet cölöpfallal kellett megfognunk. A szintkülönbségből és a terület méretéből adódóan itt is az organizáció okozta az egyik nagy kihívást” – tájékoztatott Menyhárt László. További megoldandó feladat volt, hogy a szűkös hely miatt a mixerek nem fértek be a területre, így minden köbméter betont pumpával kellett bedolgozniuk a szakembereknek.

A projekt státuszával kapcsolatban a területi igazgató elmondta, hogy befejeződött az előregyártott vasbeton szerkezetek gyártása, illetve összeállítása, és jelenleg az ezekhez a szerkezetekhez kapcsolódó épületrészek kivitelezése zajlik, továbbá előreláthatólag november végére elkészül a monolit vasbeton szerkezetek kivitelezése. Folyamatosan zajlik a gépészeti-villamos alapszerelés a földszinti térben. A homlokzat-építési és tetőszigetelési munkák október második felében indultak. A projektben egy 143 parkolóból álló kétszintes parkolóházat is kialakítanak.

A modern gépészeti és építészeti megoldások alkalmazásának köszönhetően az épület energiaigénye minimális, a beültetésre kerülő több ezer növény pedig szinte láthatatlanná teszi a komplexumot. A kivitelezés a 2020. év végén kezdődött, és a tervek szerint 2022 tavaszán ér véget.

A harmadik jelentősebb, folyamatban lévő ipari beruházás a J. H. Ziegler textíliagyártó üzemének bővítése Bábolnán, ahol 1.650 négyzetméteren zajlik a kivitelezés. A munkák itt júniusban kezdődtek, és decemberben zárulnak. A területi igazgató elmondása szerint ez esetben is az előregyártók leterheltsége okozza a legtöbb nehézséget.

A tervezés és kivitelezés együttműködése kiemelt fontosságú

Amikor személyes motivációjáról kérdeztük, Menyhárt László elmondta:

„Az ipari beruházások egyik érdekessége, hogy betekintést nyerhetünk a különböző technológiákba is. Az irodaházak és csarnokok építésén túl dolgoztam hűtőház és malom kivitelezésén, de a népszerű műanyag adagolós cukorka gyártási folyamatába is bepillanthattam. Lelkesítő, hogy olyan gyártási folyamatokkal találkozhatok, amelyek a nagyközönség elől rejtve maradnak. Ebben a szegmensben érzem itthon magam, ismerem a »csínját-bínját«, és lehetőséget teremt a kreatív ötletelésre is.”

A beszélgetés végén a tervezési jogosultsággal is rendelkező szakember hozzátette: „A kivitelezés során óhatatlanul tervezünk is. Fontosnak tartom a tervezés és a kivitelezés közötti folyamatos együttműködést. A veluxos munkák alkalmával a tervezésbe is bele tudtam folyni, együtt álmodtuk meg az épületeket, hálás vagyok, hogy ebben is részt tudtam venni.”

A területi igazgató a csapatmunkával kapcsolatosan kiemelte, hogy a WHB-nál fontosnak tartják a munkaidőn kívüli közösségi tevékenységeket is, amelyek összekovácsoló ereje gördülékenyebbé teszi a munkavégzést. „Törekszem rá, hogy a munkatársaimat partnerként és ne beosztottként kezeljem, így mindent meg tudunk beszélni egymással” – fűzte hozzá.

Menyhárt László kiemelte, hogy nagyon hálás a családjának, akik erős hátországot biztosítottak, hiszen sokat volt távol tőlük. A szabadidejében természetfotós üzemmérnök három gyermek édesapja, és két unokája van. Legkisebb gyermeke a Győri SZC Hild József Építőipari Technikumba jár, így van esély rá, hogy továbbviszi a családi hagyományokat. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában