PR-cikk

2021.03.04. 10:44

Tippek és trükkök a netbank használatához

Fotó: pexels

Bármilyen banknál is vezetjük a számlánkat, biztos, hogy találkoztunk már a netbank lehetőségével, talán már élünk is vele. Egy nagyon hasznos dologról van szó, hiszen ennek segítségével szinte feleslegessé válik a bankfiók meglátogatása, megspóroljuk a sorban állást, sőt, ha ügyesek vagyunk, még pénzt is spórolhatunk magunknak, nemcsak időt. A netbank alapvetően azért jött létre, hogy a legáltalánosabb banki ügyletek intézéséhez ne legyen szükség a személyes jelenlétre. Az utalás, a bankkártya tranzakciók vagy az egyenleg nyomon követése így meglehetősen leegyszerűsödött.

A netbank mellett ma már mobilbanki szolgáltatást is igénybe vehetünk, mely hasonló lehetőséggel kecsegtet, mint a netbank, csak a mobilunk segítségével intézhetjük az ügyeket szinte bárhonnan, ahol stabil internetkapcsolat van. Sokan éltek a netbank lehetőségével a koronavírus járvány kitörése óta, de előnye van a netbank használatának azon túl is, hogy megspórolunk vele egy csomó személyes ügyintézést. Ez is jó ok, de azt például kevesen tudják, hogy akár spórolni is lehet azzal, ha a netbankot vagy a mobilbankot használjuk.

Hogyan spórolhatunk a netbank segítségével?

Azt előre le kell szögezni, hogy a netbanki és mobilbanki szolgáltatás szinte mindegyik banknál ingyenes. Ez már nyomós érv lehet a használata mellett, ugyanakkor spórolni is tudunk vele. Egyrészt azzal, ha a banki egyenlegünket online követjük és ellenőrizzük, nem pedig SMS szolgáltatás segítségével. Az SMS szolgáltatás szinte minden esetben fizetős, és ha gyakori a pénzmozgás a számlánkon, akkor bizony több ezer forintba is kerülhet ez a lehetőség havonta. A netbank ingyenes, mindegy hányszor lépünk fel, akár naponta többször is megnézhetjük.

Sok bank, köztük az OTP Banki is kedvezményeket biztosít a netbanki szolgáltatást igénybe vevők számára. A kedvezményeket számos OTP partnernél igénybe vehetjük bankkártyás fizetéskor, csak a netbanki rendszer segítségével kell aktiválnunk őket. Az OTPDirekt-et már ezért is érdemes használni és igényelni, hiszen minden vásárlásnál pénzvisszatérítést kaphatunk, ami bár nem sok, de a mondás nagyon is igaz, hogy sok kicsi sokra megy. Mielőtt bankot választunk, érdemes utána járni, hogy milyen kedvezményeket vehetünk igénybe, ha az adott bankot választjuk.

Első a biztonság!

Ha netbanki trükkökről és tippekről van szó, nem szabad elmenni a biztonsági tanácsok mellett sem. Bár a biztonsági szabályzás országos és nemzetközi szinten is elég szigorú, mi is sokat tehetünk azért, hogy a netbankunk ne legyen feltörhető. Az egyik tanács ezzel kapcsolatban, hogy ha tehetjük, nyilvános számítógépnél sose bankoljunk, vagyis ne lépjünk be a netbankos rendszerünkbe. A másik általános érvényű szabály, hogy a jelszavakat és az azonosítókat semmi esetre se mentsük el a gépen.

Már a legtöbb netbankos belépésnél van rá lehetőség, hogy ne csak csillagokat lássunk, hanem a konkrét számsort vagy jelszót, ezt pedig nem célszerű elmenteni, hiszen így mások számára is publikus lesz. Ha felírjuk a belépési adatok egy lapra, lehetőleg külön cetlikre írjunk, és még véletlen se tartsuk egymás mellett őket. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában