Támogatott tartalom

2023.03.03. 00:33

E-rollerek Győrben - Zsebre megy az elhagyott kétkerekű

Legalább öt évet bírnak a magnéziumötvözetből készült járművek.

Február végén kétszázötven kétkerekűvel indult el a győri e-roller hálózat, a tervek szerint májusig 500-ra bővül a kisalföldi vármegyeszékhely flottája. A környezetkímélő közlekedést biztosító e-rollerek bérlése és működtetése pofonegyszerű, mindössze egy telefonos applikációt kell hozzá letölteni, regisztrálni, és máris gurulhat az elektromos eszköz.

Az applikáció egy Google-alapú térképen meg is mutatja a hozzánk legközelebb eső rollert, jelzi a hivatalosan kijelölt parkolópontokat, és kezeli a számlázást is. A járműveket a kormányon található QR-kód beolvasásával lehet aktiválni, a használatot pedig percalapú bérleti díjjal lehet kiegyenlíteni, amit az applikáció automatikusan le is von a csatolt bankkártyáról.

 

Ám vannak szabályok is! Ezeket azonban többen figyelmen kívül hagyták már az első héten. A legfontosabb talán az, hogy az e-rollereket tilos ittas állapotban használni. A vonatkozó szabályozás egyelőre még nem emelkedett törvényerőre, ám ezt a tételt érdemes mindenképpen szem előtt tartani, már csak a saját biztonságunk érdekében is. A második, hogy a szolgáltatást csak 18 éven felüliek vehetik igénybe. A harmadik fontos szabály, hogy a gépeket csak a kijelölt pontokon lehet leállítani. Ez utóbbi azért is fontos, mert ha nem megfelelő helyen hagyjuk magára a rollert, a számlázás nem áll le: további fél órán keresztül nyitva marad a számla, ennek díját a rendszer le is vonja a bankkártyáról. Tehát a hanyagság itt szó szerint a zsebünkre megy.

Az elmúlt vasárnap tucatszám jelentek meg a közösségi média felületein a szabálytalanul elhagyott rollerek fotói, sőt találtunk a Facebook piacterén eladásra kínált közösségi rollert is. A jelenségről megkérdeztük a Tier magyarországi menedzserét, Lendvai Tímeát, aki elmondta, hogy ez nem egyedi eset a cég tapasztalatai szerint, de a kezdeti szabályszegések hamar megszűnnek majd.

– Minden rollerünkben jeladó működik, így pontosan megállapítható, hogy melyik éppen hol tartózkodik. A kezdeti kíváncsiság sok „ügyeskedőt” csábít szabályszegésre. Megpróbálják eltávolítani az akkumulátorokat vagy éppen értékesíteni a fémet, ám amikor rájönnek, hogy ezekben az eszközökben nincs semmi, amit el lehet adni, legtöbbször visszaadják a kétkerekűt – mondta az ügyvezető.

Az E-rollerek egy hete számokban

• Első körben 250 eszközt telepített a Tier Győrbe, ezt májusig 500-ra bővítik.

• Az e-rollerek Győr belterületén működnek.

• 200 parkolópontot alakítanak ki az önkormányzattal közösen.

• Az elmúlt héten naponta 300–500 alkalommal vették igénybe a járművet a győriek, főleg fiatalok.

• A legaktívabb időszak péntek estétől vasárnap délutánig tartott. 

– Volt egy emlékezetes esetünk. Az egyik ausztriai flottánkból emeltek el egy rollert, ami Pápára került, három éven keresztül láttuk a rendszerünkben, hogy hol van. Kíváncsiak voltunk rá, mit kezd vele az illető, de semmit sem tudott… Egy másik érdekes történetünk az Óbudai Egyetemnél történt. Amikor ide telepítettünk állomást, korábban soha nem tapasztalt akkumulátorlopási sorozatot vettünk észre; ez amúgy három-négy esetet takar. A műszaki, elektronikai tanulmányokat folytató diákok valószínűleg úgy gondolták, tudnák máshogy is hasznosítani az akksikat, ezért valahogy kifeszegették őket a foglalatukból és elvitték őket. Pár hét alatt azonban mindet visszavitték az állomásra, mert nem tudtak velük tenni semmit – tette hozzá.

A rollerek egyébként 32 kilót nyomnak, és magnéziumötvözetből készülnek. Anyaguknak köszönhetően rendkívül strapabírók, többméteres zuhanás után is problémamentesen működnek tovább. Az eszközöket szinte lehetetlen szétbontani, ezért ellopni sem érdemes őket. Már csak azért sem, mert ha aktiválás nélkül próbálnánk elvinni a parkolóból, az e-roller hangos sípolásba kezd…

Fenntartható és biztonságos Győr

Az e-rollerek cserélhető akkumulátorral rendelkeznek, gyakori városi használatra készültek, élettartamuk legalább öt év. A cserélhető akkumulátorral rendelkező modellek használata szükségtelenné teszi, hogy a rollereket minden nap oda-vissza szállítsák a raktárakba, hogy feltöltsék őket. Az állandó alkalmazottakból álló helyi csapat közvetlenül a helyszínen cseréli ki az üres akkumulátorokat.

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában