Hirdetés

2021.07.26. 08:45

Város tele meglepetésekkel: 10 + 1 tipp Zalaegerszegen

A zalaegerszegiek már tudják, hogy városuk minden nap rejteget valami érdekeset, valami különlegeset. Ami ott élmény nekik, az élmény lehet a városba érkezőknek is. Most adunk 10 +1 tippet, miért nem érdemes Zalaegerszeget lehagyni a bakancslistáról.

1. Múzeumi legek Zalaegerszegen

Tudtad, hogy a Göcseji Falumúzeum egyfajta esszenciája Göcsejnek, az ország egyik legarchaikusabb tájegyeségének? A meseszerű skanzen hazánk legelső szabadtéri néprajzi múzeuma, de abból a szempontból is kuriózum, hogy egy vízimalom köré, valamint vízpart közelében épült fel. Ha tréfásan akarunk fogalmazni, azt mondhatnánk, hogy a falumúzeumot receptre kellene felírni. Szomszédságában találjuk a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot, mely szintén „dobogós” intézmény: hazánk második legnagyobb technikai-műszaki múzeumaként, továbbá Európa második legjelentősebb olajipari múzeumaként ismerjük. Aki a világ legkisebb türelemüvegét keresi, itt megtalálja azt is!

2. Lazulás a Gébárti-fürdőkomplexumban

Tudtad, hogy Zalaegerszeg legnagyobb tava, a Gébárti-tó, valamint annak parkosított környezete egyedülálló kínálattal jelentkezik hazánkban? A város turisztikai motorját is jelentő, gyönyörű területen nem kevesebb, mint négy fürdő található: csúszdákkal teli aquapark, kényeztető pihenést ajánló termálfürdő, retró hangulatot idéző tóstrand, továbbá a négylábú kedvencek számára kiépített kutyastrand. Gébárton lubickolni és lazulni egyaránt érdemes!

3. Toronyból magasan a legjobb!

Tudtad, hogy mindössze négy látogatható TV-torony van Magyarországon, s ebből az egyik Zalaegerszegen várja a látogatókat? Ha szeretnéd a magasból körbeölelni a várost, a dimbes-dombos zalai vidéket vagy a göcseji tájegység egy szeletét – megteheted a körpanorámás kávézóból és a kilátóból is. A TV-torony mára Zalaegerszeg egyik szimbólumává vált, az építészet és a természet összefonódásának egyfajta jelképévé. Barátkozzunk bátran a műszaki objektummal és a fenséges panorámával!

4. Földönjáró toronyóra – egyedülálló ritkaság a belvárosban

Tudtad, hogy Zalaegerszeg szívében olyan kuriózumra lelsz, melynek az egész világon nincsen párja? A Földönjáró toronyóra nem más, mint egy 250 éves óraszerkezet (a Mária Magdolna templom korabeli toronyórája), melyet a talajhoz rögzítve tekinthetünk meg működés közben egy üvegkalitkában. A sors fintora, hogy a szerkezetet nem tudják mivel összehasonlítani a Földön, így nem tudják besorolni a Guinness Rekordok Könyvébe. Szenzációs, ahogy az időmérést még megfoghatóbbá tették az alkotók, hiszen az üvegépítmény tetején Mária szobra 60 perc alatt tesz meg egy teljes kört.

5. Hagyományőrzés a Gébárti-tó partján

Tudtad, hogy a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház az egyetlen ilyen jellegű, egész éven át nyitva tartó intézmény, mely kimondottan alkotóháznak épült? Erről regélnek a berendezési tárgyak is, azok a szőttesek, bútorok, használati eszközök, melyeket a ház voltaképpeni felépítői, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai alkottak. A néprajzi gyűjtemény páratlan, ám a kibővített házban igazi különlegességbe, egy honfoglalás kori nemez jurtába is bekukkanthatunk. Időutazás a kézművesek házában? Lehetséges!

6. A természet jól áll a városnak

Tudtad, hogy Zalaegerszeget déli és keleti oldalról összefüggő, nagy rengetegek határolják? Ez az információ szépen rímel arra tényre, miszerint Zalát az ország egyik legerdősültebb megyéjeként tartják nyilván. A természeti lehetőségek szinte kimeríthetetlenek a megye szívében: arborétum, tanösvények, horhosok és erdei túraútvonalak várják a bakancsos és kerékpáros turistákat. Aktív időtöltés Zalaegerszegen? Csak győzzük energiával!

7. Régimódi és meghökkentő történetek nyomában

Tudtad, hogy Zalaegerszeg múltja telis-tele van elképesztő, szenzációs, pikáns, olykor hátborzongató történetekkel? Nyáron feltárulnak a megyeszékhely titkai a Tourinform iroda több időpontban meghirdetett, garantált várostörténeti sétáin. A szavak helyett (előtt) azonban beszéljenek a számok! 5 téma, 11 séta, 161 történet, 19.499 lépés, 774 évnyi történelem, 350 perc kaland. Vagyis: 100 % élmény, 100 % Zalaegerszeg.

8. Mindszenty József öröksége

Tudtad, hogy Magyarország utolsó hercegprímása, Mindszenty József Zalaegerszegen volt apátplébános 25 éven keresztül? A zalai megyeszékhely sokat köszönhet a diktatúrák idején meghurcolt, világszerte ismert bíborosnak. Nem is csodálkozhatunk, hogy nevét tér, kert, iskola, templom, ifjúsági ház egyaránt viseli a városban. Alakját háromszor is szoborba öntötték, érdemes felkeresni mindegyiket: útközben felfedezhetjük azokat a házakat, melyek építése, átalakítása Mindszentyhez kötődik. Időutazás ez a javából, el nem feledett korokba!

9. Zalai ízek, amiért érdemes útra kelni

Tudtad, hogy kevés olyan karakteres konyha van, mint a zalai, mely megőrizte tradicionális ízeit és ételeit? A megye éttermeiben megkóstolhatunk olyan eledeleket, mint például a dödölle, a prósza vagy a tökös-mákos rétes. Érdemes felkeresni a városi piacot és a vásárcsarnokot is, ahol a finomságok mellett helyi termelők egyéb termékei is megvásárolhatók. A kereskedők majd minden nap kínálják portrékáikat, ám kedden, pénteken és szombaton, vagyis a nagypiaci napokon csak úgy nyüzsög a vásár. Vasárnaponként pedig a bolhapiac kínálatában bukkanhatunk kincsekre.

10. Extra, de nem extrém élmények

Tudtad, hogy a hagyományos kirándulások mellett kalandosabbak, mondhatni „extrémebbek” is elérhetők Zalaegerszegen? Akinek kedve szottyan, jégcsarnokban korizhat; aki a paintballt kedveli, hódolhat a szenvedélyének. Ám még koránt sincs vége az élményeknek, hiszen a városban hőlégballonozás, sárkányrepülés, rollerkölcsönzés is lehetséges. Bátorságpróba Zalaegerszegen? Naná, jöhet!

+ 1. Nyomozás a belvárosban Zalaegerszeg titkai után

Tudtad, hogy Zalaegerszeg legfontosabb belvárosi nevezetességeit nyomozva-játszva is felfedezheted? Ha kipróbálod a Tourinform iroda szabadulós játékok mintájára készített élményjátékait, a kaland biztosan garantált! Mind „A szobor titka”, mind pedig az „Állati nyomozás” című játék háttérsztorija valós zalaegerszegi történeten alapul – a program végén pedig valódi „helytörténeti” nyomozó válik belőled! Egy jótanács: bátran keress-kutass, ügyesen számolj-írj, használd az agytekervényedet, nézz fel a homlokzatokra – figyelj meg mindent! A megoldás ott van a szemed előtt!

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában