Pályázati kisokos

2014.09.02. 17:42

Indul az új hétéves uniós költségvetési ciklus 2014–2020! Aki marad, az lemarad!

Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a győztes ötletek tíz-tizenöt százaléka valamilyen okból – például nincs megfelelően előkészítve, a kedvezményezett eláll a fejlesztéstől – nem valósul meg. Ez komoly probléma, de miután még a támogatási szerződés aláírása előtt történik a „hátra arc”, így végül is anyagi konzekvenciái nincsenek. Annál inkább a támogatási szerződés aláírása után.

Minden egyes pályázat életében – ötlettől a pályázatíráson át a megvalósulásig, és átadásig – négy ciklus van. Az első az ötlet kipattanása, második a kidolgozása, beadása és megnyerése, az erről szóló igazolás megérkezése. Az innentől számított 15 napos határidő alatt van mód a projekt átgondolására a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően. Meg tudom valósítani, vagy nem, azaz aláírom, vagy sem. Ha úgy döntöttem, hogy aláírom, a harmadik fázis beindul, megkezdődik a megvalósítás. A negyedik az átadás, átvétel

 Ha a nyertes pályázó aláírja, a szerződést azt jelenti belement a játékszabályokba, és ettől a pillanattól kezdve fordul igazán komolyra a dolog. Az első két szakaszban ugyanis nincs rizikó, nincsenek kötöttségek. Amint az aláírás megtörtént, azonnal megjelenik a rizikó faktor, ugyanis amennyiben nem tudom betartani a szerződésben leírtakat, akkor bizony sajnos akár rámehet az egész vállalkozás is, nemcsak a projekt.

 Az Unió által finanszírozott pályázatok esetében a projekt menedzsment – és azon belül maga a harmadik fázis – egy nagyon leszabályozott bürokratikus rendszer, aminek meg kell felelni. Hiába diktálja a józanész, hogy a megvalósítás során esetleg el kellene térni tőle, a szabályok erre önkényesen nem adnak lehetőséget.

 Nem térhetek el a pályázatban leírtaktól, csak ha a játékszabályokat betartom. A híres magyar kreativitást itt a megvalósítás során nem alkalmazhatom. Sajnos ma még mindig az a tapasztalat, hogy sem a vállaltvezetők, sem azok a szolgáltató és építőipari cégek, akiket a projektek megvalósításába bevonnak, nincsenek felkészülve. Ők ahhoz vannak hozzászokva, hogy rögtönözzenek. Például, ha a kivitelezésen elfogy valami, azonnal helyettesítik. Képletesen szólva, ha elfogy a 100-as szeg, azonnal pótolják 120-as szeggel, hisz az kéznél van és árban is ugyanannyi Az uniós pályázati rendszer azonban ezt nem engedi meg csak akkor, ha erre engedélyt kaptak.

Az utóbbi időben gomba módra szaporodtak a pályázatírók, tanácsadók. Azonban nagyon kevés olyan tanácsadó cég van a piacon, akik felelősséggel és kockázatmentesen fel tudják vállalni ezt a komoly munkát. A pályázatírás azonban nem egyenértékű a megvalósítás levezénylésével. A piac mégis olyan irányba halad, hogy aki egyszer pályázatírással foglalkozott, az úgy gondolja, felvállalhatja a menedzsmentet is, holott nem biztos, hogy tudja, miről is van szó.

Olyan menedzsment kell, amely naprakészen tart mindent és mindenben otthon van, ami a beruházással kapcsolatos (szerződések, törvények, jelentések, adatok, stb.). A szerződés aláírása előtt már célszerű kijelölni a menedzsmentet, azt a csapatot, amely az egész projektet végigviszi, kijelölvén a személyes feladatköröket és játékszabályokat. Ha ez nincs meg akkor öngyilkosság a támogatási szerződés aláírása. Nem könnyű a csapatot felépíteni, a feladatokat leosztani, de megéri, mert akkor nagy a valószínűsége a projekt sikeres megvalósításának.

 

Gönczi Zsolt

pályázati szakértő,

+36 20 377.9200

[email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!