Értékelés, tervek

2024.06.17. 19:02

Díjosztás a Soproni Petőfi Színház évadzáróján

A Soproni Petőfi Színház megtartotta az évadzáró társulati ülését, ahol Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője és Kiss József, a Soproni Petőfi Színház értékelte az elmúlt egy évet, valamint beszéltek a jövőt illető tervekről is. Az évadzáró ülésen köszöntötték a törzsgárda új tagját is, valamit díjazták az évad színészét és táncosát.

Kisalföld.hu

Még mielőtt megkezdődhetett volna a "nyári szünet" a Soproni Petőfi Szinház stábjának megtartották hétfőn délután az évadzáró társulati ülést. A korábbi évekhez hasonlóan idén is köszöntötték a törzsgárda új tagját, Horváth Pétert. Továbbá az intézmény vezetősége két díjat is átadott. A 2023/24-es, A Szenvedély évada zárórendezvényén megválasztották az évad színészének Dienes Blankát, akit a közönség láthatott többek között a Rómeó és Júliában, mint Capuletné, A pacsirtában Agnes Sorelt személyesítette meg, a Legyetek jók, ha tudtok-ban Leonettát formálta meg, valamint a Csókos asszonyban Rica-Maca karakterét vitte színpadra. Az év táncosa díjat pedig Szalai Réka érdemelte ki, akit ebben az évben többek között a Herkules meg a többiek című darabban láthatott a közönség. 

Fotó: Szalay Károly

- Egy évad lezárása mindig egy mérföldkő, hiszen végig tudtuk csinálni azt az értékteremtő munkánkat, amit a teremtő ránk mért. Mindig szoktam mondani, hogy a legkegyetlenebb a táncosnak a sorsa, mert rövid, nehéz, és a megbecsültség is vékonyabban mért. Ettől függetlenül végezzük a munkánkat, és tizenkét év alatt tizennégy ősbemutatót tartottunk Sopronban. Ugyan most hét művésszel dolgozhatok együtt, mindannyian megérdemelnék a díjat. Köszönöm mindenkinek a munkáját - mondta el a díjátadón Demcsák Ottó, a Sopron Balett művészeti vezetője.

Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője beszédében hangsúlyozta: stabilitást hozott az intézmény számára, hogy Kiss József megbízatása négy évre szól. - Az elmúlt években sok átmeneti megoldás született a Pro Kultúra életében, de lezajlottak a pályáztatási folyamatok, az intézmény vezetőségeinek ellátására megbízatást kaptam, mint ügyvezető, a színház élére Kiss József igazgató került. Ez mindenféleképp megnyugvást hozott sokak számára. Gazdasági értelemben azt mondhatjuk, hogy egyensúly közeli állapotban van a Pro Kultúra, de ez természetesen csak úgy lehetséges, ha hozzuk a jegybevételeket, és folyamatosan pályázunk, többlettámogatásokért dolgozunk. Azonban ez a menedzsmentnek a problémája, és nem dőlhetünk hátra az évadok elején. Természetesen vannak olyan munkakörök, ahol elég a művészetre koncentrálni - mondta el az ügyvezető.

Kiss József az évadzáró ülésen többek között beszélt a társulat a színház jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli terveiről is. Kiemelte, az elkövetkezendő időszakokban szeretne a színház állapotának és berendezésének megújításán dolgozni. - A közeljövőben két pályázatot is meghirdetünk, melyeknek célja, hogy új tehetségeket vonzzunk a színházba, akik gazdagíthatják a magyar kulturális életet. Rohamosan közeleg a Páneurópai piknik hamincötödik évfordulója, amelynek alkalmából kihirdetünk egy klasszikus drámaírói pályázatot. A célunk, hogy a magyar történelem egyik izgalmas pillanatát, a Páneurópai pikniket különböző szemszögekből dolgozzák fel a drámaírók. A legjobb pályaművet pedig szeretnénk színpadra vinni. Mindemellett egy fiatalokat megcélzó projekt pályázatot is kihirdetünk, ahol az ifjú alkotóknak egy háromoldalas rendezői koncepciót kell benyújtaniuk. A tervezőknek rajzokat kell készíteniük, a zeneszerzőknek zenét kell szerezniük, és a pályázatokat prezentáció formájában kell bemutatniuk. Ebben az esetben is a legjobb pályázók lehetőséget kapnak arra, hogy Sopronban megvalósítsák elképzeléseiket - részletezte a színházigazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában