Ország-világ

2015.04.14. 16:53

Salzburg leállítja a bevásárlóközpont-építéseket

Salzburg tartományi kormányzata megálljt parancsolt a tartomány fővárosában a bevásárlóközpontok bővítési projektjeinek, hogy megakadályozza a vásárlóerő elcsábítását a környező térségekből.

A 35,9 ezer négyzetméter hasznos üzleti alapterülettel a legnagyobb salzburgi bevásárló központ, az Europark 11,3 ezer négyzetméteres bővítést tervezett, a Designer Outlet Centers pedig 14,6 ezer négyzetmétereset. Mindkét projekt a városon kívül, autópálya mentén helyezkedik el.

A tartományi kormányzat húsz bővítési projektből hatot utasított el azzal az indokkal, hogy csak az Europark és a Designer Outlet Centers bővítési terve meghaladja hasznos üzleti alapterületben három regionális központ, Neumarkt, Seekirchen és Oberndorf kiskereskedelmi üzleteinek teljes alapterületét, illetve a felét teszi ki a Salzburg belvárosában működő üzletek összesített alapterületének.

A kiskereskedelmi esélyek kiegyensúlyozására törekvő döntéssel a vidéki városközpontok és helységek gazdasági szerepét kívánja megerősíteni Salzburg tartományi kormányzata.

A korlátozó döntés egyébként "kiváló cégeket" érint - mutatott rá Wilfried Haslauer tartományi kormányzó. "Az Europark nagyszerű bevásárló központ, jobbat elképzelni is nehéz lenne. Ez azonban az alapkérdésen, hogy hol vannak a növekedés határai, nem változtat" - fogalmazott.

A tartományi kormányzat ezért úgy döntött, hogy véget vet a vásárlóerő további átcsábításának vidékről a központ felé - a vele járó közlekedési többletterheléssel együtt. "Nem csak dicsérő szavakat kaptunk, persze. Ez politikai döntés volt, magunkra vállaltuk a strukturális átalakítás felelősségét. Döntésről van szó, nem kompromisszumról" - szögezte le a tartomány kormányzója Wilfried Haslauer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában