Ország-világ

2014.10.22. 08:27

Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lett

Az Európai Parlament szerdán déltájban szavazott az új összetételű Európai Bizottságról.

Megszavazta szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) a Jean-Claude Juncker volt luxemburgi néppárti miniszterelnök által vezetett, új Európai Bizottságot, amelyben [namelink name="Navracsics Tibor"] kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lesz.

A november elsején hivatalba lépő testületbe, amely az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye, mind a 28 tagállam egy főt jelölt. Az új magyar EU-biztos - Andor László utódja - Navracsics Tibor volt miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, későbbi külgazdasági és külügyminiszter.

A 751 tagú EP-ben 699-en adták le voksukat. A bizottság mellett 423-an, ellene 209-en szavaztak, 67-en pedig tartózkodtak.

A Juncker-bizottságot lényegében a jobbközép néppárti, a balközép szociáldemokrata, valamint a liberális frakció "koalíciója" szavazta meg. A konzervatívok előre tartózkodást jelentettek be, a radikális baloldaliak és a zöldek pedig azt közölték, hogy nemmel szavaznak. Az erősen euroszkeptikus, illetve a kifejezetten unióellenes képviselők értelemszerűen a bizottság ellen voksoltak, túlságosan "föderalistának" tartva Juncker törekvéseit.

A zöldek vezérszónoka hangsúlyozta: a testület egészére vonatkozó ellenzésük, a néppárti-szociáldemokrata-liberális "kórushoz" való csatlakozás elutasítása nem jelenti azt, hogy a biztosok számottevő részét ne tartanák szakmailag és emberileg alkalmasnak, és hogy a zöldek ne lennének elkötelezett Európa-pártiak.

A zöldpárti és a radikális baloldali vezérszónok is bírálta ugyanakkor, hogy a magyar Navracsics Tibor megkapta azt a portfóliót, amelyhez az oktatás és a kultúra is tartozik.

Navracsics Tibornak eredetileg a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és uniós polgársági felelősségi területet szánta Juncker. Az EP illetékes szakbizottsági képviselői azonban Navracsics meghallgatása, majd a neki írásban feltett pótkérdések szintén írásbeli megválaszolása után - 15 igen, 10 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett - úgy foglaltak állást, hogy a magyar jelölt alkalmas EU-biztosnak, ám a konkrétan előterjesztett portfólióra való alkalmasságot illetően már 14-en Navracsics ellen szavaztak, 12-en mellette, és 1 képviselő tartózkodott. Ennek nyomán Juncker az uniós polgárság területét átutalta a görög belügyi EU-biztos illetékességébe, ezzel egyúttal pedig a magyar jelöltet a sportügyek felügyeletével is megbízta.

A bizottság megalakítása során a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy az eredeti szlovén biztosjelölt, Alenka Bratusek megbukott az EP-szakbizottsági meghallgatáson, és helyette Ljubljana új személyt volt kénytelen jelölni Violeta Bulc személyében. Ez aztán cseréhez is vezetett a szlovén és a szlovák biztosnak szánt portfólióban.

A jobbközép néppárti Jean-Claude Juncker a bizottságot a parlamentnek előterjesztő beszédében többször utalt is a szociáldemokratákkal való összhang fontosságára. Tett példul egy olyan, nagy tapssal honorált kijelentést, hogy miközben minden tagország AAA, vagyis kiváló minősítésre törekszik a pénzügyi hitelminősítőktől, "a szociális AAA besorolás ugyanolyan fontos, mint a pénzügyi".

Juncker ígéretet tett arra, hogy még idén karácsony előtt beterjeszti a már korábban kilátásba helyezett, 300 milliárd eurós beruházásösztönző csomagtervet.

Az új Európai Bizottság, amely november elsején léphet hivatalba, az eddiginél strukturáltabb, rétegezettebb testület lesz. Juncker sokkal több jogkört adott át alelnökeinek, mint hivatali elődje, José Manuel Barroso. Ezt ő is hangsúlyozta EP-előterjesztésében, mondván: a bizottság szerkezeti átszervezésének van egy nagy vesztese, nevezetesen saját maga, a testület elnöke.

Jean-Claude Juncker mellett a bizottság úgynevezett első alelnökeként tevékenykedhet majd a szociáldemokrata Frans Timmermans eddigi holland külügyminiszter. Az ő portfóliója meglehetősen kiterjedt lesz: magában foglalja a minőségi jogalkotás, a szubszidiaritás, az intézményközi kapcsolatok, a jogállamiság, az alapjogi charta és a fenntartható fejlődés témakörét.

Timmermanson kívül hat további alelnöke lesz a testületnek. Az olasz Federica Mogherini a kül- és biztonságpolitikáért, a bolgár Krisztalina Georgieva a költségvetésért és az emberi erőforrásokért, a szlovák Maros Sefcovic az energiaunióért, a finn Jyrki Katainen a munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért, a lett Valdis Dombrovskis az euróért és a szociális párbeszédért, az észt Andrus Ansip pedig a digitalizált egységes piacért felel majd. Az alelnökök többsége a további húsz "egyszerű biztos" közül többnek a tevékenységét fogja összehangolni, függően a célfeladatoktól.

Juncker a szerdai parlamenti előterjesztésében külön nyomatékosította, hogy a bizottsági tagoknak az uniós alapszerződésből fakadó egyenjogúságát nem sértik meg: az alelnököknek az a feladatuk, hogy projekteket fogjanak át, és koordinálják több biztos munkáját.

Reagálások a Juncker-bizottság európai parlamenti megszavazására

A Jean-Claude Juncker vezette új Európai Bizottság, az Európai Unió központi javaslattevő-végrehajtó testülete nagyon széleskörű támogatást kapott az Európai Parlamentben (EP) - állapította meg Martin Schulz EP-elnök a szerdai strasbourgi szavazás után.

Utalva arra, hogy az Európai Néppárt már a májusi EP-választások előtt megnevezte Junckert az európai bizottsági elnöki posztra szánt "csúcsjelöltjeként", és a néppártiak ezek után szerezték meg a legtöbb mandátumot az EP-választásokon, Schulz azt is hangsúlyozta, hogy Európai Bizottság, illetve annak elnöke soha korábban nem bírt ilyen erős legitimációval. Az EP-elnök szerint ezek után már nem lesz lehetséges a jövőben sem visszatérni a korábbi gyakorlathoz, amelyben kizárólag az uniós tagállami vezetők döntöttek arról, ki legyen a jelölt az európai bizottsági elnöki tisztségre.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja nyilatkozatban üdvözölte Navracsics Tibor és a bizottság megválasztását. A kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi portfólió "nagy megtiszteltetés, Navracsics Tibor személyében pedig egy felkészült, elkötelezett, Európa-barát biztos megválasztását üdvözölhetjük" - olvasható a nyilatkozatban. A magyar néppárti EP-képviselők kitértek arra, hogy Navracsics meghallgatása után azonnal megindultak ellene a politikai és ideológiai támadások.

"Meghallgatását követően a baloldal ítéletet hirdetett, miszerint biztosan nem kapja meg a számára eredetileg kijelölt biztosi portfóliót. Ezen a héten pedig újabb lejárató kampányt indítottak ellene, és a magyar demokrácia helyzetéről is plenáris vitát szerveztek. Minden megbuktatási kísérlet kudarcot vallott" - áll a Fidesz-KDNP képviselőcsoport állásfoglalásában.

Eszerint "a mai napon világossá vált: az Európai Néppárt és Jean-Claude Juncker bizalma töretlen Navracsics Tiborban. Meghallgatásán bizonyította alkalmasságát, a számára eredetileg kijelölt portfólió pedig érdemben nem változott".

Juncker szerdai bejelentése arról szólt, hogy a Navracsis Tibornak szánt felelősségi területek közül az uniós polgárság témája átkerül a görög belügyi EU-biztoshoz, a magyar jelölt esetében pedig nevesítik a sportügyi felelősségi területet is.

A szociáldemokrata EP-frakcióhoz tartozó magyar delegáció szintén nyilatkozatot tett közzé, amelyben kiemelte, hogy tagjaik támogatták a Jean-Claude Juncker vezetésével megalakuló, nagy többséggel megválasztott új Európai Bizottságot.

Az MSZP és a DK képviselői fontosnak tartják, hogy az új bizottság kiemelten kezelje a fokozódó munkanélküliség és egyre erősödő elszegényedés elleni harcot, valósítsa meg a meghirdetett 300 milliárd eurós befektetési programot, törekedjen a monetáris stabilitásra, teremtsen szolidárisabb és szociálisabb Európát.

A magyar szociáldemokrata EP-képviselők szerint ugyanakkor "Navracsics Tibor személyében egy olyan uniós biztos lett tagja a Juncker-bizottságnak, aki az Orbán-rezsim törvényalkotásért felelős minisztereként és kormányfőhelyetteseként bűntárs volt a magyar jogállamiság lebontásában és feldúlásában. Bár jelölti meghallgatásán a fideszes politikus megpróbálta megtagadni múltját és elkötelezettségét, mondatai hiteltelenek maradtak. Az, hogy végül módosították az eredeti portfólióját, és elvették tőle az európai integráció szempontjából kiemelten fontos elemet - az állampolgársági ügyeket -, jól mutatja [namelink name="Orbán Viktor"] jobbkezének helyét Európa új kormányában".

A négy szociáldemokrata magyar EP-képviselő egyike, [namelink name="Szanyi Tibor"] a saját nevében is közzétett egy külön nyilatkozatot. Abban egyebek közt "biztató fejleménynek" minősítette, hogy "az Orbán-rezsim egyik belső embere, egykori második számú vezetője az európai politikai közvélemény súlyos ítéletével szembesülve (és talán saját jól felfogott anyagi érdekei alapján is) meghallgatása során fontos pontokon szembefordult egykori politikai gazdájával és (ön)kritikát fogalmazott meg saját korábbi kormányával szemben".

[namelink name="Jávor Benedek"], a Párbeszéd Magyarországért politikusa, aki a zöldpárti EP-frakció tagja, magyar újságíróknak azt mondta Strasbourgban, hogy Juncker a bizottság összeállításakor nem volt hajlandó érdemben figyelembe venni az EP kifogásait.

"Továbbra is az olajiparban mélyen érdekelt Miguel Arias Caneta, a spanyol biztos felügyeli a klíma- és az energiaügyeket, a rendkívül gyenge teljesítményt mutató Karmenu Vella, a máltai jelölt lesz a környezetvédelmi biztos, Jonathan Hill a londoni City árnyékából kell, hogy a pénzpiacokat megrendszabályozza, Pierre Moscovici, aki az elmúlt években a francia gazdaságot nem repítette a sztratoszférába, őneki kellene az európai gazdaság felpezsdítésén munkálkodni, és nem utolsó sorban ebben a bizottságban a magyar biztosjelölt, Navracsics Tibor megkapta azt a portfóliót - kis módosításokkal, az állampolgársági ügyek eltávolításával és helyette a sportügyeknek az odarendelésével -, amely kapcsán a parlamenti szakbizottság egyértelműen elutasította őt" - sorolta kifogásait Jávor Benedek.

A PM politikusa szerint ez az Európai Bizottság sokkal gyengébb testület lett, mint amilyen remélhető volt, és az, hogy Jean-Claude Juncker ennyire semmibe vette az EP álláspontját, "nagyon rázós öt évet vetít előre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában