Ország-világ

2019.04.23. 09:00

Hasznos ötletek a szomszédból

Hétköznapokból teremtenek vonzó idegenforgalmat az osztrákok, kihasználják a lehetőségeiket.

Gosztonyi Miklós

Az osztrákok nem csak a táj szépségében bíznak, a hétköznapokból is vonzó idegenforgalmi kínálatot teremtenek. A vidéki térségek turisztikai fejlesztéséről, innovatív gyakorlatáról kaphattak képet soproni és városkörnyéki szakemberek a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara tanulmányútján.


– Kelet-Stájerország, amely két megye negyvenhat településéből áll, Ausztria kertjeként hirdeti magát. Az idegenforgalomban 4300-an dolgoznak, a vendégéjszakák száma tavaly meghaladta az 1,3 milliót. Akár egy éj eltöltésekor is jár a GenussCard, amellyel a környék kétszáz turisztikai attrakciója díjtalanul megtekinthető – ajánlotta a szakemberek figyelmébe a bevált konstrukciót Eva Luckerbauer, a Kelet-Stájerországi Turisztikai Szövetség ügyvezetője.


A csoport felkereste a birkfeldi csokoládémanufaktúrát, ahol nagy, ovális asztalon sínpáron mozgó vasúti szerelvényre helyezett tányérkákról vehettek kóstolót a résztvevők.

 

 A látszat csal: a csoport mögötti homokdombnak tűnő valami nem más, mint tízezer köbméternyi hó, ötvencentis fűrészporral fedve.

A látszat csal: a csoport mögötti homokdombnak tűnő valami nem más, mint tízezer köbméternyi hó, ötvencentis fűrészporral fedve.

 

Egy másik helyszínen, Meisenbachban Patrick Wiesenhofer büszkén mesélte, nagyapja volt az, aki annak idején beszerezte az első hóágyút, s felszereltette az első felvonót. Az unoka pedig a síszezon végeztével öt különböző nehézségű pályával várja a kerékpárosokat. A síliftet kerékpárral is lehet használni.


Az osztrákok minden apró lehetőséget megragadnak, hogy egyedi értékeikre irányítsák a figyelmet.

„Echt Joglland" termelői üzletében például negyven beszállítótól hétszázféle terméket forgalmaznak. Az üzleti sikert a bizományi árusítás biztosítja. A magyar csoport tagjai csak ámultak, amikor Wolfgang Orthofer – összesen hatvan kilométer hosszú – sífutópályáján kiderült: a homokdombnak látszó hatalmas halom nem más, mint a síszezon kezdetére, novemberre eltett tízezer köbméternyi hó, ötvencentis fűrészporral borítva. Ha a hómennyiség húsz százaléka kárba is vész, a megmaradó tétel öt kilométer sífutópálya hóval való borítására elegendő.


– A tanulmányút legfontosabb hozadékának az összefogás, a hálózatépítés szükségességét tekintem. Hogy el ne engedjük a hozzánk látogató vendégek kezét, propagáljuk a környék más attrakcióit is. Az osztrák példa is azt mutatja, hogy így több időt fog eltölteni a vendég az adott régióban – mondta Holecz Zsuzsanna, a sopronkövesdi Franciskamajor egyik ügyvezetője.


– A kétnapos tanulmányúton a generációváltásra és az innovatív megoldásokra is rendkívül jó példákat láthattunk, csakúgy a helyi minőségi termékek idegenforgalmi megbecsülésére is – összegzett Horváth Vilmos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős országos alelnöke.


 Dr. Bihari István projektvezető hozzátette, a tapasztalatszerzés és a kétoldalú kapcsolatépítés májusban a Kismartoni járásban folytatódik.

Címkék#ausztria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában