Ország-világ

2019.06.25. 09:00

Betétdíj a környezetért

Szlovákia lehet az első ország Közép-Európában, mely hamarosan betétdíjassá teheti a PET-palackokat és a fémdobozokat.

Cséfalvay Attila

 A szomszédban emiatt 2022-től 10–12 eurócenttel (körülbelül 35 forinttal) fizethetnek majd többet italvásárláskor, viszont ugyanennyit kaphatnak kézhez visszaváltáskor. Elsősorban a műanyagszennyezés csökkenését várják a kezdeményezéstől: a szlovák parlament első körben elfogadta a javaslatot. Csallóközben a Kisalföld által megkérdezettek is jónak tartják az elképzelést, azt remélik, ha megéri majd visszavinni a pillepalackokat, akkor így kevesebb landol a természetben vagy például a kommunális hulladék között. Magyarországon is lenne civil támogatása hasonló lépésnek, nemrégiben ugyanis 150 ezren kérték, hogy – többek közt – a termékdíjtörvényben vezessenek be betétdíjas rendszert a műanyag palackokra. Idehaza az áruházláncok most (szimbolikus áron) a fémdobozokat két, a PET-palackokat egy forintért veszik át. A környezetvédelmi minisztérium szerint a jelenlegi szelektív hulladékgyűjtési rendszer nem elég hatékony, ezért szükséges ez az intézkedés.


Várhatóan 2022-től a PET-palackok és a (sörös, üdítős) fémdobozok is visszaválthatóak lesznek Szlovákiában – a pozsonyi parlamentben első körben átment az erről szóló javaslat. A forgalomba helyezett palackoknak ugyanis csupán 60 százalékát válogatják külön, a többi hulladéklerakóban vagy a természetben köt ki. Úgy számolnak, az új rendszerben a palackok 95 százaléka a megfelelő helyre kerül. Ehhez azonban ki kell építeni a visszaváltó automata-rendszert. Ez mintegy 80 millió eurós kezdeti beruházást igényel, viszont csökkenti a szemétszedés és a hulladéktárolás költségét, s becslések szerint 300 munkahelyet teremt. A tervek szerint a betétdíj 10–12 eurócent (35 forint) lehetne.

Modern és hatékony jogszabályt kell elfogadtatnunk, mely megszabadítja a természetet a műanyagoktól"

– jelentette ki Sólymos László szlovák környezetvédelmi miniszter. Az ottani Környezetpolitikai Intézet előzetes elemzései szerint a visszaváltásos rendszer fenntartása évente 3–5 millió euróba kerülhet, s ezt a PET-palackokat gyártó vállalatoknak kell finanszírozniuk. Az Európai Unió nyolc államában működik betétdíjas rendszer, a térségben Szlovákia lenne e téren az első.


„Szívügyem a szelektív hulladékgyűjtés" – mondta a szlovákiai Szapon élő Soós Katalin. „Emiatt is nagyszerű kezdeményezés a betétdíj bevezetése a palackokra és a fémdobozokra: azt gondolom, ezzel kevesebb lesz a szemét" – folytatta. Az egyik helyi vendéglátóipari egységben dolgozó hölgy szerint az emberek megszokják majd, hogy valamivel többet kell fizetni ezekért az italokért, igaz, visszaváltáskor hozzájuthatnak ehhez az összeghez. „Itt, a vendéglőben is, ha valaki a műanyag palackot a kukába dobná, rászólok, hogy ne tegye: volt, hogy a szemetesből vettem ki és szelektáltam ezeket."


Idehaza a fővárosiak há­romnegyede támogatná a betétdíjas rendszer újbóli bevezetését a műanyag palackokra: ez derült ki a Greenpeace Magyarország 2018 decemberében végzett közvélemény-kutatásából. Emellett 150 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben azt kérik, hogy a termékdíjtörvényt úgy dolgozzák át, hogy abban tiltsák be az egyszer használatos műanyag zacskókat, valamint vezessenek be betétdíjas rendszert a műanyag palackokra.

Támogatná, hogy Magyarországon is betétdíjasak legyenek a PET-palackok? – kérdeztük a győri Vargáné Papp Máriát, aki épp egy szelektív gyűjtőszigetnél dobálta az üres flakonokat. „Természetesen, jó ötletnek tartom. Én is, amennyire lehet, próbálom csökkenteni a palackok számát, emiatt nemrégiben átálltunk a szódagépre." Hazai üzletláncok automatái most is átveszik az alumíniumdobozokat és a palackokat: előbbi darabjáért kettő, utóbbiért egy forintot fizetnek.­

Palackok a vízben

Júniusban a Természetfilm.hu Egyesület vízi rendezvényének keretében a benevező csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveztek saját építésű pillepalack hajóikon, hogy megtisztítsák a Tiszát a pillepalac­koktól. A korábbi évekkel együtt félmilliót szedtek össze az ártérből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában