Ország-világ

2018.12.04. 19:19

Bemutatták a biológiailag lebomló szívószálat

Az új szívószál a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba.

MTI

Újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt a finn Stora Enso, a világ egyik legnagyobb papírgyára, amely a Sulapac nevű helyi start-up vállalkozással együttműködve veszi fel a harcot a műanyagszennyezés globális problémájával.


Az új szívószál, amely a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül, ami azt jelenti, hogy újrahasznosítható, illetve a tengervízbe kerülve lebomlik.


"Több milliárd műanyag szívószálat gyártanak és használnak hetente... A mi fejlesztésünk a világ legfenntarthatóbb szívószála, amely ipari mennyiségben előállítható" - írta közleményében Suvi Haimi, a Sulapac alapítója és vezetője.


Az új szívószál prototípusát kedden mutatták be a start-up cégeket bemutató Slush nevű eseményen Helsinkiben.


Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése október végén megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot.


Az egyszer használatos műanyag termékek - például műanyag fültisztítók és szívószálak - árusításának betiltása azt a célt szolgálja, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a gyártókra az újrahasznosítás terén az óceánok megtisztítása érdekében.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában