Ország-világ

2015.04.15. 11:49

A 10 legizgalmasabb elhagyatott hely Magyarországon

Hátborzongató gyermektábor, elhagyatott gyermekkórház, atomtároló, szellemfalu, gyár, a lipótmezei elmegyógyintézet is szerepel a Szellemvárosok Magyarországon válogatásában.

Hajner Gyula

Ez az összeállítás a Szellemvárosok Magyarországon által 2014-ben bejárt területekről szóló válogatás. A számok csupán a bejegyzések átláthatóságát hivatott megkönnyíteni, nem pedig értékelést jelent.

A felsorolás közt több olyan objektum is van, amit jelenleg is szigorúan őriznek, de akad olyan is, aminek állagmegóvási okokból nem árulták el a helyét, illetve azért sem, mert nem kaptak rá engedélyt.

1. Kis-Moszkva


A '60-as évek végén épült szovjet laktanya területén, a rendszerváltás előtt nukleáris tölteteket tároltak. A laktanya komplett kisvárossá nőtte ki magát lakóházakkal, uszodával, iskolával, sportpályákkal, kiképzőterekkel. A rendszerváltás után a laktanya szellemváros lett, melyet jelenleg is a honvédség őriz.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

Fotó: Szellemvárosok Blog

Fotó: Szellemvárosok Blog

2. A Füred Hotel


Az eredetileg SZOT szállodaként és oktatási központként '75-ben épült balatonfüredi hotel 2008-ban felújítás miatt bezárt, a felújítás pedig végül elmaradt. Több mint hat évig állt elhagyatottan, a környéken csak szellemhotelként emlegették. 2014-ben a szomszédos szálloda tulajdonosa megvették és nekiláttak a felújításnak, a beszámoló előtte készült.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

3. Elhagyatott gyermekkórház


A XX. század elején, eredetileg gyermekmenhelyként emelt épület a két világháború között árva gyermekek tízezreinek adott otthont. A '50-es években már gyermekkórházként üzemelő intézményben orvosi szemmel is hihetetlen dolgok is történtek. A mára már üressé vált épületben a Szellemvárosok csapata nem mindennapi relikviákra bukkant. A több mint száz éves épület a '90-es évek közepétől elhagyatottan áll.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

4. Gyermeküdülő az erdőben

Az eredetileg postásüdülőknek épült tábor már a '20-as években is létezett. Ekkor csak a főépületet áll, majd a '80-as évek elején, a további bővítéseknek köszönhetően kiegészült 12 darab faházzal is. Az üdülő a rendszerváltás után elveszítette varázsát, valamikor a kétezres évek elején bezárt. A jelenleg is gazdára váró üdülőtelep ma is hátborzongató látványt nyújt.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

Fotó: Szellemvárosok Blog

Fotó: Szellemvárosok Blog

5. Egy érintetlen szellemfalu

A falu utolsó lakosa pár hónapja hunyt el. A településen a mai napig is ott vannak az egykori lakosok bútorai, használati tárgyai és személyes iratai is. Az ágy úgy van bevetve, ahogy az utolsó lakos hagyta, a szekrényekben pedig a ruháik lógnak felakasztva. A falu pontos helyét ezért titok.

A szellemfalu anyaga még nem teljes, ">itt látható egy előzetes videó róla.

6. Erdei kemping a Balatonnál


A Balaton partjától 3 km-re fekvő kemping 2007-ben zárt be, addig főleg német és osztrák turisták látogatták. Az évek során a vandálok teljesen szétverték az épületeket, elvittek amit csak tudtak. Félelmetes, de a kemping a netes hirdetéseken keresztül még a mai napig is hívogatja a turistákat.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

7. Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet


A lipótmezőn álló egykori elmegyógyintézet épülete 1868-ban készült el, és egészen a bezárásáig, 2007-ig üzemelt. Sokak ma is kételkednek az intézmény működésének hatékonyságában, de a cikk videóanyagában Dr. Füredi Jánosnak köszönhetően szinte mindenre fény derül a hírhedt elmegyógyintézettel kapcsolatban.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

Fotó: Szellemvárosok Blog

Fotó: Szellemvárosok Blog

8. Bunkertúra


A Győr közelében lévő földalatti építmény fő funkciója az lett volna, hogy egy atomcsapás esetén pár napig védelmet nyújtson a megyei vezetőknek, így továbbra is fenn tudták volna tartani a kapcsolatot a többi vezetési ponttal. Az építmény a hidegháború befejeztével elvesztette funkcióját. A '90-es évek végéig még néha-néha használták és karbantartották, azóta nem sok ember tehette be oda a lábát.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

9. Titkos pince


A rendszerváltás után a kommunista eszméket méltató, és ezen eszmékért harcoló embereket dicsőítő emléktáblákat és szobrokat eltávolították a települések köztereiről. Hely és ötlet hiányában egy sötét pincébe zárták őket, ahol több más, szinte már-már muzeális értékű dolgok is megbújnak.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

10. A gyár, ahol megállt az idő


A 2000 környékén bezárt lenfonó üzem a napi napig is hűen tükrözi a szocialista állapotokat. A XIX. században alapított gyártelepen még mindig lehet találni szocialista korabeli tárgyakat, a tűzoltószertárban pedig egy nem mindennapi csoda alussza álmát.

A teljes anyag ide kattintva elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában