Hungary Helps

2024.02.02. 18:53

Az ENSZ illetékese arra kéri Magyarországot, hogy ossza meg tapasztalatait a világgal

Az ENSZ vallásszabadságért felelő különleges jelentéstevője arra kéri Magyarországot, hogy ossza meg az üldözött keresztények érdekében végzett politikájának tapasztalatait a világgal –mondta el Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára washingtoni látogatásának zárásaként.

MW

Azbej Tristan Washingtonban vett részt imatalálkozón

Forrás: Azbej Tristan / Facebook

Fotó: PALKO DANIEL

A Hungary Helps magyar segélyprogram megvalósításáért is felelős államtitkár elmondta, hogy a Washingtonban megrendezett Nemzetközi Vallásszabadság Csúcstalálkozón volt módja tárgyalni Nazila Ghanea ENSZ-jelentéstevővel, akinek hivatala fontos szerepet tölt be abban, hogy a tagállamok figyelmét ráirányítsa a vallásszabadság fontosságára.

A cselekvésben bízva

Az államtitkár beszámolója szerint az ENSZ illetékese kifejezetten kérte, hogy Magyarország ossza meg egyedülálló tapasztalatát arról, miként lehet humanitárius segélyezéssel üldözött keresztények és más vallási csoportok megmaradását, helyben maradását segíteni.

Az államtitkár kiemelte: az idei vallásszabadság csúcstalálkozó előrelépést hozott abban a tekintetben, hogy a korábbinál több ország képviseltette magát. 

Nemcsak a vallási üldöztetés által sújtottak, hanem a kormányzatok és más típusú szervezetek képviselői is részt vettek a rendezvényen. Reménykeltőnek nevezte, hogy míg korábban egy-egy ilyen találkozó eredménye pusztán nyilatkozatok megtétele volt, most abban lehet bízni, hogy átfogó és kézzel fogható cselekvés következik.

Hozzátette, hogy a párbeszédhez a csúcstalálkozón a magyar küldöttség Magyarország saját példájával igyekezett hozzájárulni az üldözött keresztények védelmében 2016 óta működő államtitkárság munkájának és a Hungary Helps program működésének bemutatásával, ami a fejlesztéspolitikát állítja a vallásszabadság védelmébe.

Értékközösséget talált a magyar kormány 

Az államtitkár elmondta, hogy az amerikai fővárosban több politikai találkozón is részt vett és többek mellett tárgyalt az amerikai politika szereplőivel, köztük kongresszusi képviselőkkel, valamint szenátorokkal.

Ahogy mondta, tapasztalata szerint az amerikai jobboldallal, a konzervatív és keresztény értékeket valló emberekkel és szervezetekkel Magyarország és a magyar kormány szinte teljes értékközösségben van. 

Egy újra fontosabbá váló küzdelemnek nevezte az antiszemitizmus elleni harcot, amelyben szintén értékközösséget tapasztalt az amerikai konzervatívokkal. Rámutatott arra, hogy a gázai eseményeket követően a nyugati világban és az Egyesült Államokban is újra megjelent az erőszakos antiszemitizmus. 

Azbej Tristan hozzátette, hogy találkozóin elismerést tapasztalt tárgyalópartnerei részéről mind Magyarország keresztények védelmében tett erőfeszítéseit, mind az antiszemitizmus elleni küzdelemben tett lépéseket, mind a családok, a házasság és az élet védelmének területén tett magyar kiállást és intézkedéseket illetően.

Elismerték a békepárti álláspontot 

Beszámolt arról, hogy részt vett a nagyszabású hagyományos eseményen, az amerikai Nemzeti Imareggeli egyik összejövetelén, amelynek szervezője köszöntőjében a magyar családpolitikát és az üldözött keresztények védelmét ajánlotta a résztvevők, köztük számos kongresszusi képviselő és szenátor figyelmébe, akik között ott volt Mike Johnson, az amerikai Képviselőház elnöke is.

Azbej Tristan politikai találkozói közül kiemelte a megbeszélést JD Vance republikánus szenátorral, aki korábban több kérdésben kifejezte támogatását Magyarország mellett és ezen a találkozón elismerését fejezte ki az üldözött keresztények védelmében tett magyar lépések iránt, valamint kifejezte egyetértését Magyarország békepárti álláspontjával az ukrajnai háborúban.

A Nemzetközi Vallásszabadság Csúcstalálkozót kedden és szerdán tartották Washingtonban, az esemény nyitórendezvényét Magyarország nagykövetségén rendezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában