Illegális bevándorlás

2023.11.11. 08:37

A migránsözön élhetetlenné tette a magyarlakta szerbiai falvakat (videó)

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az elmúlt két évben a szervezett bűnözői csoportok professzionalizálódtak Magyarország déli határainál. Mindeközben a magyar határ közelében, a szerbiai Palicson tarthatatlanná vált a helyzet az erőszakos migránsok miatt.

MW

Illegális migránsok a vajdasági Szabadkánál

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Élhetetlenné váltak a magyarlakta falvak

A kormány a közösségi oldalán közzétett, A migránsözön élhetetlenné tette a magyarlakta szerbiai falvakat című videóban mutatja be, hogy mi zajlik Horgoson és a magyar határtól öt kilométerre, egyben azt írták: "Magyarország megvédi a határait!".

A kormány Facebook-oldalán szombaton megjelent videóban elhangzik: 

az embercsempészek fegyverrel akadályozzák meg, hogy az ott lakók megközelítsék a helyi erdőt.  

Goran Baticina, aki Palicson él és méhészettel foglalkozik, azt mondta a kamera előtt, hogy az elmúlt évben talán egy nap volt, amikor nem hallatszott lövöldözés a környéken, egyébként a fegyverropogás a délutáni órákban folyamatos volt az erdőben.   

Hozzátette, hogy az utóbbi időben az embercsempészek Kalasnyikovokkal és "bombákkal" felszerelve, szabadon sétáltak, és ha a helyiek megpróbáltak bemenni az erdőbe, útjukat állták, és azt mondták nekik, hogy "ez itt már Afganisztán".   

A videó szerint három halottja volt a legutóbbi lövöldözésnek, és több száz szerb rendőr vonult ki a magyar határhoz, ahol 4500 migránst fogtak el. 

Egy idős, magyarajkú nő arról beszélt: olyan sokan voltak a migránsok, hogy "katasztrófa volt az életük" emiatt. Az illegális bevándorlók több házat is megrongáltak a faluban, amiket ezért le kellett bontani.   

A nő később a stábnak megmutatta a kertje közelében lévő magyar határkerítést, amiről úgy fogalmazott: "ez Magyarország, be van kerítve, úgyhogy oda nem bírnak átmenni".   

A videóban megszólaló másik férfi elmondása szerint a migránsok 17-40 év körüli férfiak, akik mindent megrongálnak, minden lécet leszaggatnak és eltüzelnek.   

Hozzátette, hogy "pillanatnyilag nyugalom van, de bizalom nincs arra, hogy mikor fog ez megváltozni".   

Elhangzott az is, hogy az illegális bevándorlók elloptak egy birkát, amit az egyik udvarban "feldolgoztak" és birkavérrel "meggyalázták" a helyi házakat.   

A férfi úgy fogalmazott: 

"jön egy rakat idegen, nem tudod mit akar, nem tudod, hogy beszél, más kultúrával rendelkezik, más az értékrendje, és nem kérdez, hanem zúz".   

"Ez szinte háborús helyzet volt, és az embert önkívületi állapotba hozta. Egyszerűen kiszorítottak a saját életteredből" - fogalmazott egy helyi férfi a kamera előtt.   

Egy harmadik férfi szerint Majdányon házakat gyújtottak fel migránsok, akik nagyon sokan voltak, "tízszerese, mint a falu lakossága".   

Hozzátette, hogy állítólag most is lehetnek migránsok a környéken, de a rendőri fellépés miatt nem mernek mutatkozni.

Hatalmas üzlet az embercsempészet

– A migráció humanitárius megközelítése nagyon fontos, ám azt érezzük, hogy a kérdéskörben egyfajta politikailag korrekt nézőpont vált dominánssá az elmúlt évek során, s ez elnyom minden más – társadalmi, biztonsági, gazdasági – szempontot, redukálva a migrációról való gondolkodást. Egyre inkább azt érzékeljük három kontinensen is, hogy a befogadó országok szuverenitása háttérbe szorul a kérdésben. A szuverén nemzetállamoknak joguk van az általuk választott bevándorlási politikát folytatni és érvényesíteni. 

Mi ezt szeretnénk visszavinni a tudományos diskurzusba 

– mondta a Magyar Nemzetnek Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója annak apropóján, hogy csütörtökön amerikai, francia és izraeli partnerintézmények bevonásával megalapították a Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatát Budapesten.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója azt mondta, az elmúlt évek során olyan tudás halmozódott fel az együttműködő országok mindegyikében, amelyet a hatékonyság érdekében szeretnének megosztani egymással. – Az elmúlt két évben a szervezett bűnözői csoportok hihetetlen mértékben professzionalizálódtak Magyarország déli határainál. Sőt: a legutóbbi titkosszolgálati jelentésből kiderült, a talibán megpróbálja ellenőrzése alá vonni az afgán bűnözői hálózatokat. 

Ez a jelenség nekünk nagyon új, ám az Egyesült Államok déli határainál a mexikói kartellek és más, hasonló, hálózatban működő bűnszervezetek elleni harc már évtizedek óta zajlik

– ismertette. A kutató kifejtette, a tálibok nem véletlenül törekednek az embercsempész-hálózatok ellenőrzésére: felfoghatatlan mennyiségű pénz van ebben az üzletágban, s ezáltal finanszírozzák saját működésüket. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában