Tranzit

2023.08.25. 21:29

Deutsch Tamás: nem lehetetlen a jobboldali áttörés az EP-választáson

Nem lehetetlen a jobboldali áttörés a 2024-es európai parlamenti (EP) választáson - mondta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő pénteken Tihanyban, a Tranzit fesztiválon.

MW

Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese (b), Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője (j) és Palóc André moderátor Az európai közvélemény egy évvel a választások előtt című pódiumbeszélgetésen a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

 A politikus az Azért a víz az úr! - Az európai közvélemény egy évvel az EP-választások előtt címmel rendezett beszélgetésen megjegyezte: korábban axiómának tartották azt is, hogy lehetetlen a brexit és Donald Trump elnökké választása. Hozzátette: az Alternative für Deutschland (AfD) akár húsz százalékos eredményt is elérhet a választáson. 

Kérdésre válaszolva azt mondta, 

a házi feladat a Fidesz számra az, hogy ötven százalék feletti eredményt érjen el, és 13 mandátumot szerezzen.

 "Ha több lesz, nem adjuk vissza" - mondta. 

A képviselő az Európai Uniót a bolsevik rendszerhez hasonlította, amelyben a munkásosztály és a vele szövetséges parasztság volt a társadalom vezető ereje, ez az EU-ban most "a Brüsszelben tömörült, progresszív értelmiségiek". 

Európai démosz egyáltalán nincs, csak nemzetállami démoszok vannak, nekik felelős demokratikus intézmények. Magyarország össztársadalmi szinten az egyik utolsó szabad tagállam az EU-ban - fogalmazott. 

Beszélt a "Daniel Freund-jelenségről"; a német, zöldpárti EP-képviselőt futóbolondnak nevezte, és hozzátette: "száznál több Daniel Freund van az európai politikában". 

"Az extremitás versenye van, az európai politika egy nagy Pride-felvonulás, az a lényeg, hogy minél megbotránkoztatóbb kosztümben állj fel a minél őrültebb kamionra, akkor vesznek észre" - mondta. 

Kijelentette: ma az történik, hogy egy, a szuverenista és birodalmi elképzelések között a szuverenitás felé billenő Európai Tanács, egy politikailag semleges bizottság, és egy extrém módon elmebetegekből álló, a brüsszeli központot erősítő Európai Parlament működik. 

Arról is beszélt, hogy 

"a brüsszeli bürokrácia dollárbürokrácia: jól detektálható csatornákon keresztül Európai Unión kívüli, és az unió szempontjából kártékony érdekek szolgálatban állnak". 

Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese, a beszélgetés másik résztvevője ismertette az alapítvány 2023-as, Európa projekt elnevezésű, az EU 27 tagállamában és az Egyesült Királyságban végzett közvélemény-kutatásának néhány eredményét. 

Összegzése szerint

 az európai közvélemény a legfontosabb kérdésekben - a keresztény kultúra megőrzése, a családok védelme, az orosz-ukrán háború kérdése - "velünk ért egyet". 

Közölte: a megkérdezettek 71 százaléka a háború azonnali befejezését támogatja, és az EU-ban a felmérés alapján nincs olyan ország, amely katonákat küldene Ukrajnába. Norvégia kivételével az összes országot az Oroszország elleni szankciók vesztesének tartják, az USA-t pedig nyertesének. Az Ukrajnának történő fegyverküldés kérdésében nincs európai konszenzus, 13 ország közvéleménye ellenzi azt. 

Kitért arra is, hogy az EU-val kapcsolatos vélemény pozitív, de a kutatások azt mutatják, hogy az Európai Uniónak az "értékközösség a napos, a brüsszeli bürokrácia a sötét oldala". A megkérdezettek az európai intézményekről rendkívül negatív véleményt alkottak, a korrupció elleni harcot elégtelennek tartják, a brüsszeli politikai elit a legtöbb országban a többség szerint korrupt - ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában