Vatikán

2022.12.28. 11:41

Ferenc pápa: nagyon beteg XVI. Benedek nyugalmazott egyházfő

Imádkozásra szólította fel a hívőket XVI. Benedek nyugalmazott egyházfőért Ferenc pápa az általános audiencián, hangsúlyozva, hogy a nyugalmazott szentatya nagyon beteg.

Ferenc pápa (j) meglátogatja XVI. Benedek emeritus pápát az új bíborosok társaságában a Mater Ecclesiae-kolostor kápolnájában 2020. november 28-án, a bíborosavató konzisztórium után

Forrás: MTI/EPA/Pool

Fotó: Gregorio Borgia

Ferenc pápa a vatikáni audienciateremben szerdán mondott beszédében arra kérte a jelenlevőket, rendkívüli imát mondjanak XVI. Benedekért. Hangsúlyozta, hogy a nyugalmazott egyházfő „csendben támogatja az egyházat”. 

Ferenc pápa hozzátette, hogy elődje nagyon beteg. Arra kérte az Urat, adjon vigaszt XVI. Benedeknek, és mindvégig támogassa őt az egyház iránti szeretetteljes tanúságtételében

 – írta meg az MTI.

A szentszéki sajtóközpontot vezető Matteo Bruni később megerősítette, hogy az utóbbi órákban súlyosbodott XVI. Benedek egészségi állapota. A szóvivő a helyzetet a nyugalmazott pápa előrehaladott korával magyarázta, hozzátéve, hogy XVI. Benedek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll. Matteo Bruni elmondta, hogy Ferenc pápa az audiencia után felkereste XVI. Benedeket a nyugalmazott pápa vatikáni otthonában.

Joseph Ratzinger áprilisban töltötte be a 95. életévét. 2005-ben választották pápává, és a modern kor első egyházfője volt, aki lemondott 2013 februárjában. Júniusban ünnepelte pappá szentelése 70. évét.

Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol azóta is a Mater Ecclesiae kolostorban él. A pápai állam területét nagyon ritkán hagyta el, utoljára 2020 júniusában, amikor fivére, Georg temetésére utazott. Akkor mutatkozott utoljára a nyilvánosság előtt.

Ferenc pápa december elején nyilatkozott arról, hogy gyakran találkozik a nyugalmazott egyházfővel, akivel majdnem szomszédok, hiszen vatikáni lakóhelyük közel esik egymáshoz.

A pápa az audiencián bejelentette, hogy apostoli levelet bocsát ki Szalézi Szent Ferenc halálának 400. évfordulóján. A szent az újságírók és írók oltalmazója. XVI. Benedek korábban a keresztény humanizmus példaképének nevezte a szentet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában