Járvány

2020.05.05. 11:40

Csepeli polgármester: Karácsony antidemokratikusan akart hajléktalanszállót nyitni

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) megengedhetetlennek tartja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével akart a kerület belvárosában hajléktalanszállót létrehozni.

Borbély Lénárd kedden a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta:

Karácsony Gergely egyszemélyes döntéshozóként olyan épületben akart hajléktalanszállót nyitni, amely iskolák, óvoda, gyermek és felnőtt orvosi rendelők, valamint a piac közvetlen szomszédságában van.

Abban a volt iskolaépületben, amelyet „szellemi elődje, Demszky Gábor záratott be” – jegyezte meg.

A polgármester úgy fogalmazott: a főpolgármester

„mindezt teljesen antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével és a csepeli emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával akarta véghezvinni.”

Semmiféle tájékoztatás, előzetes egyeztetés, megkeresés nem érkezett. Csak annyi történt, hogy elkezdték az épületet átalakítani.

A munkálatokat leginkább éjszaka végezték, hogy ne keltsenek feltűnést

- olvasható a bejegyzésben.

A polgármester szerint

a cél az volt, hogy Budapest belvárosából több száz hajléktalant költöztessenek át Csepelre.

Azt írta:

a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazását a főpolgármester erre akarta felhasználni.

Borbély Lénárd beszámolt arról is, hogy amikor ez kiderült, online petíciót indítottak és széles körű, a politikán átívelő összefogás alakult ki.

Néhány nap alatt csaknem 5000 tiltakozó aláírás gyűlt össze. Eközben változtatási tilalmat is elrendelt az érintett ingatlanon. Ezt több párt részéről is támogatták

- közölte.

Borbély Lénárd szerint Karácsony Gergely nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy több kerületben terveznek létrehozni új hajléktalanszállókat.

„Végül kiderült, hogy semmilyen más helyszín nem volt”.

Miután a főpolgármester lemondott eredeti tervéről, úgy döntött, hogy egy helyen, a Városházán alakít ki hajléktalanszállót„ – írta a kormánypárti politikus.

Borbély Lénárd kiemelte: Csepelen elegendő férőhely van a hajléktalan embereknek, sőt, üres ágyak is vannak.

Az önkormányzat saját erőből és mellette több segélyszervezettel együttműködve folyamatosan gondoskodik a rászorulókról, a hajléktalanokról.

Megengedhetetlennek tartja – tette hozzá -, hogy Budapest főpolgármestere, ”aki magát európainak és egy igazi hős demokratának hirdeti„, ilyen eljárást alkalmazzon egy 80 ezer lakosú kerületnél.

”A csepeli emberek nem ezt érdemlik„

- zárta bejegyzését Borbély Lénárd.

A Főpolgármesteri Hivatal hétfőn közölte: a főváros vezetése a Városháza egyik szárnyába fogadja be a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére azokat a hajléktalan embereket, akik vállalják a karantént, miután a csepeli elöljárók tiltakoztak a kerületben kialakítandó hajléktalanszálló miatt.

A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy a fővárosi önkormányzat ideiglenes otthon biztosítson olyan hajléktalanoknak, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét. A főváros az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni – olvasható a közleményben, amelyben úgy fogalmaztak: ”ám azok után, hogy a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a kerületben egyéni képviselőnek sikertelenül indult Németh Szilárd államtitkár világossá tette, hogy hidegen hagyja őket azon polgártársaink sorsa, akiknek az élete múlhat azon, hogy gondoskodunk-e róluk, a városvezetés új helyszínt talált elhelyezésükre„.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában