megosztó ügy

2019.11.12. 13:40

Fellebbez a holland állam a Szíriában tartózkodó polgárok hazaszállításával kapcsolatban

Az ítélet értelmében segítenie kellene az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozott állampolgárok gyerekeinek hazaszállítását Szíriából.

A holland külügyi és igazságügyi tárca azt közölte, hogy megtámadja az előző napi határozatot, amely a kormány álláspontja szerint nem vett figyelembe bizonyos diplomáciai megfontolásokat.

Az ügy megosztja a négypárti kormánykoalíciót. Mark Rutte miniszterelnök arról számolt be, hogy tanulmányozni fogják a döntést, pártja azonban ellenzi a gyerekek hazaszállítását, mondván, a családegyesítés joga megnyitná így az utat a szülők visszatérése előtt is.

A törvényszék ítéletét több gyerekjogi szervezet is üdvözölte. Mások azonban úgy vélekedtek, hogy szüleik nélkül nem reális lehetőség a kiskorúak hazaszállítása.

Pete Hoekstra, az Egyesült Államok hollandiai nagykövete ismét megerősítette, hogy országa kész segítséget nyújtani a folyamatban.

A hétfői ítélet értelmében Hollandiának mindent meg kell tennie a 12 éven aluli gyermekek repatriálása érdekében, az anyákat ugyanakkor nem kell visszafogadnia, ha nem muszáj.

Huszonhárom nő jogi képviselője fordult törvényszékhez az ügyben, azt kérvén, hogy rendeljék el ügyfeleik és összesen ötvenhat gyerekük hazaszállítását az észak-szíriai táborokból, ahol jelenleg „siralmas körülmények között” élnek.

„A gyerekek is áldozatok, nem tehetők felelőssé a szüleik tetteiért, akármennyire is súlyosak azok. Ezek a nők azonban tisztában voltak a cselekedeteik súlyával, ezért bíróság elé kell állítani őket” – hangsúlyozta Hans Vetter bíró.

Titkosszolgálati információk szerint a térségben ötvenöt holland származású vagy kötődésű dzsihadistáról, valamint legalább kilencven gyerekről tudni.

A holland hatóságok egy 2017-es törvény alapján eddig tizenegy dzsihadistát fosztottak meg állampolgárságától, és mintegy száz másik esetben ugyanezt mérlegelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában