Ország-világ

2019.07.09. 22:46

14 táncmozdulatot talált ki egy kakadu - Ezt már a tudósok sem tudták szó nélkül hagyni

Már a második tanulmány készült el a táncoló madárról, akinek repertoárján 14 egyedi táncmozdulat szerepel, amelyekhez teste különböző részeit mozgatja, és amelyek közül egyet sem tanítottak be neki.

Újabb tanulmány készült a Snowball (Hógolyó) nevű, zenére táncoló kakaduról. A kutatók szerint a madár mozdulatai a "kreativitást jelezhetik", és azt igazolják, hogy a spontán és változatos táncmozdulatok nem csak az emberre jellemzőek.


A Current Biology hétfői kiadásában publikált kutatásból kiderül, hogy Snowball repertoárján 14 egyedi táncmozdulat szerepel, amelyekhez teste különböző részeit mozgatja, és amelyek közül egyet sem tanítottak be neki.

    

A sárga bóbitájú kakadu egy évtizede híresült el, amikor megjelent róla egy YouTube-videó, amelyen a Backstreet Boys Everybody című számára táncol. Később újabb videói is felkerültek a videomegosztóra, ezeken Cyndi Lauper Girls Just Wanna Have Fun és a Queen együttes Another One Bites the Dust című számára táncol.

 


    

A tanulmány vezető szerzője, Aniruddh Patel pszichológus, a Tufts Egyetem és a Harvard Egyetem kutatója szerint "az a legizgalmasabb, hogy a zenékre milyen változatos táncot mutat be" a madár. A különböző zenékre rázza vagy ingatja a fejét, emeli a lábát, jobbra-balra dől vagy ugrál.

    

A videók elemzése szerint Snowball 14 táncmozdulatot és két összetett mozgást tanult meg, és viselkedése "a kreativitás jele" lehet. "A zenére történő spontán mozgás minden emberi kultúrában előfordul, ez a tánc alapja" - mutatott rá a tanulmány.

    

Az ilyen mozgások azért fordulhatnak elő a papagájoknál, mert az emberekhez hasonlóan és a majmoktól eltérően hallás után tanulnak, az agyukban erős audiomotoros kapcsolatok vannak - vélik a tudósok. Mint hozzátették: a zenére táncolás nem az emberi kultúra kizárólagos jellemzője, hanem egy olyan válasz, amely akkor születik, ha bizonyos kognitív és idegi jellegű kapacitások állnak össze az állati agyban.

    

A kutatók szerint Snowball tánca a társas viselkedés része, amelynek révén kapcsolatba akar kerülni az emberekkel.

    

Ez azt jelenti, hogy míg más állatok a táplálékszerzéshez vagy a párosodáshoz használják a kreativitást, addig Snowball egyszerűen be akar illeszkedni vele.

    

A sárga bóbitájú kakaduk Ausztrália legnépszerűbb madarai közé tartoznak.

    

Egy 2009-es tanulmányban már foglalkoztak Snowball-lal, és a kutatás igazolta, hogy a madár képes a zenére mozogni. A tanulmány megjelenése után a madár gazdája, Irena Schulz, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy Snowball olyan táncmozdulatokat végzett, amelyeket előtte nem látott.

    

A tanulmányhoz a kutatók a 12 éves kakadunak háromszor egymás után, összesen 23 percen keresztül játszották le Lauper és a Queen nyolcvanas évekbeli egy-egy számát és közben filmezték, ahogy a madár táncol. A szobában közben jelen volt Schulz is, aki időnként "jó fiú!" felkiáltásokkal biztatta az állatot.

    

A tanulmány megállapította: ellentétben azzal, ahogyan az emberek általában táncolnak, Snowball hajlamos körülbelül három vagy négy másodperces részletekben táncolni, és minden alkalommal változtat kicsit a táncon, amikor egy bizonyos hangot hall, ami "a rugalmasság és esetleg a kreativitás jele".

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában