Ország-világ

2018.12.03. 14:53

Óriási sikert aratott a spanyol bevándorlásellenes párt Andalúziában

Pár éve még alig mérték őket, mára tényezővé vált a VOX nevű párt Spanyolország egyik legnépesebb régiójában, Andalúziában. A szavazatok tizenegy százalékát besöprő migrációellenes erőt rögtön szélsőjobboldalinak bélyegzik ellenfelei.

Tegnap este helyközi választást tartottak Andalúziában, Spanyolország déli régiójában, ott, ahol az ország lakosságának közel egyötöde lakik. Az exit poll szerint a VOX 12 helyet szerzett az andalúz törvényhozásban ami azért is érdekes, mert az erősen baloldali országrészben régóta a szocialista párt számított meghatározó erőnek - számol be az eseményekről a Breitbart konzervatív portál cikkére hivatkozva a Figyelő


A regionális választás egyfajta indikátor lehet az országot nézve, ami nem jó hír a szocialistáknak, ugyanis a jobboldali, bevándorlásellenes erők térnyerése mutatkozott meg tegnap este Andalúziában.


Az ország miniszterelnökét is adó szocialista párt 33 széket nyert, a szélsőbaloldalinak tartott Podemos tizenhetet, a jobboldalinak mondott Ciudadanos huszonegyet, míg a konzervatív People’s Party huszonhat mandátumot szerzett.


A számok alapján kijelenthető: a baloldaliak elvesztették a többséget Andalúziában, a jobboldali erők ugyanis többségbe kerültek. Európai elemzők rámutattak: a PSOE (a spanyol szocialista párt) gyenge eredménye a regionális választáson az összes baloldali és szociáldemokrata párt csökkendő tendenciáját mutatja a kontinensen.


A VOX 2013-ban alakult, a konzervatív párt radikálisabb szárnyából, Santiago Abascal vezetésével, aki jelenleg a párt első embere. Politikájuk nagyban hasonlít Donald Trumpéra: a VOX úgy tartja, hogy határok nélkül nincs nemzet, a spanyolokat kell az első helyre helyezni a migránsokkal szemben. Elutasítják a multikulturalizmust és az abortuszt is, valamint szeretnék megállítani, hogy Spanyolország a bevándorlók új hazája legyen, miután Salvini Olaszországban már kemény lépéseket tett a migráció visszaszorítása érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában