Ország-világ

2018.12.04. 14:05

Hazaengedték a Bangladesben szétválasztott sziámi ikreket

A két kislány, a kétéves Tofa és Tahura hétfőn este hagyhatta el a kórházat - közölte kedden a sziámi ikreket szétoperáló dakkai egyetemi kórház.

Csaknem másfél évvel a műtét után hazaengedték a medencecsontjuknál összenőtt (pygopagus) bangladesi ikreket, akiket - elsőként a dél-ázsiai ország történetében - a saját hazájukban választottak szét.


A két kislány, a kétéves Tofa és Tahura hétfőn este hagyhatta el a kórházat - közölte kedden a sziámi ikreket szétoperáló dakkai egyetemi kórház.

    

A lányok a medencéjüknél voltak összenőve, közös volt a gerincoszlopuk egy része és a végbelük. Az intézmény 16 orvosa hónapokig tartó előkészületek után 2017. augusztus 1-jén, egy kilencórás műtét során választotta szét az ikreket.

    

Bangladesben először választottak szét a medence keresztcsontjánál összenőtt (pygopagus) ikreket. Az ilyen műtét amúgy is nagyon ritka, mivel a sziámi ikrek alig 20 százaléka születik hátuknál összenőve.

    

Az operáció után az orvosok azt közölték, hogy a gerincoszlop, a gerincvelő, a húgyutak és a végbél szétválasztását sikeresen elvégezték, a szétválasztó műtét után pedig az ikreket külön-külön további többórás - a szétoperálásnál is kritikusabb - beavatkozásnak vetik alá.

    

A dakkai orvosegyetem kórházának keddi közleménye szerint a gyermekek állapota javult, "ugyanúgy tudnak járni és játszani, mint a normálisan született babák.

    

Az ikrek egy szegényparaszti családba születtek. Szüleiknek kezdetben reményük sem volt a szétválasztásra, mert azt mondták nekik, hogy Bangladesben nincsenek ilyen műtéthez értő orvosok, a külföldi operáció pedig túl költséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában