Ország-világ

2018.04.11. 09:54

ENSZ BT: Oroszország megvétózta Amerika tervezetét, mely egy nemzetközi testülettel vizsgálná a vegyifegyver-támadást

Oroszország 12. alkalommal vétózta meg kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Egyesült Államok határozattervezetét, nem sokkal később az orosz határozattervezet is bukott.

Oroszország megvétózta kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Egyesült Államok határozattervezetét, amely egy új nemzetközi testület létrehozását írta volna elő a Szíriában történt vegyifegyver-támadások kivizsgálására, így immár 12. alkalommal akadályozta meg, hogy a testület határozatot fogadjon el a szíriai konfliktusról. Nem sokkal később az orosz határozattervezet is elbukott, miután a testület 15 tagjából csak hat támogatta.


A nyugati hatalmak néhány nappal azután próbálták meg újraindítani a szíriai vegyifegyver-támadások ügyében tavaly leállított vizsgálódásokat, hogy múlt szombaton legalább 43 halálos áldozatot követelt egy állítólagos vegyi támadás a kelet-gútai Dúma városában, s az Egyesült Államok és szövetségesei azzal fenyegetőznek, hogy megtorlásul légi csapásokat mérnek szíriai katonai célpontokra. Donald Trump amerikai elnök kedden elhalasztotta első latin-amerikai utazását, hogy országa küszöbön álló válaszára összpontosíthasson, Emmanuel Macron francia államfő pedig azt mondta, konzultációkat folytat Washingtonnal és Londonnal, hogy napokon belül bejelenthesse a katonai válaszcsapásokról hozott döntését.


A BT vitájában Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet ismét szándékos hírhamisításnak mondta azt az állítást, amely szerint Dúmában vegyi támadást történt. Nyebenzja azt kérdezte a testület többi tagjától, hogy egyáltalán miért van szükségük a javasolt vizsgálati mechanizmusra, "amikor már úgyis megnevezték - vizsgálat nélkül - a bűnös felet". Amerikai kollégája, Nikki Haley azt állította, Moszkva határozati javaslatának célja az volt, hogy Oroszország élhessen a vétójogával úgy a nyomozóbizottság összeállítása, mint következtetéseik megfogalmazása tekintetében.


A vizsgálat így kicsit sem lehetett volna független vagy pártatlan - jelentette ki Haley, aki szerint "az egész (Bassár el-)Aszad (szíriai elnök) rezsimének védelméről szólt". A Biztonsági Tanács néhány tagja ugyanakkor feleslegesnek minősítette a benyújtott javaslatokat, tekintettel arra, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakemberei előzőleg már bejelentették, hogy rövidesen elküldik egy csoportjukat Dúmába a szombati támadásról szóló jelentések helyszíni kivizsgálására.


Az OPCW bevonására irányuló szíriai és orosz lépésekre néhány órával azután került sor, hogy Trump elnök gyalázatosnak nevezte a szombati dúmai támadást, és kilátásba helyezte "néhány fontos döntés 24-48 órán belül meghozatalát". A fenyegetések tükrében az orosz nagykövet a BT vitájában árulkodónak és aggodalmat keltőnek mondta, hogy a testület több tagja elutasította Oroszország kompromisszumos javaslatát. Nyebenzja szavai szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek fel kell hagyniuk Szíria fenyegetésével, különben "szomorú események" következhetnek be.


"Még egyszer arra kérném önöket - mondta -, hogy tartózkodjanak azoknak a terveknek a megvalósításától, amelyeket Szíria kapcsán dédelgetnek magukban." Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke korábban arra figyelmeztetett, hogy orosz tanácsadók számos helyen jelen vannak a szíriai katonai létesítményekben, és amennyiben az életüket veszély fenyegetné, "az orosz fegyveres erők megtorló lépéseket fognak tenni úgy a (támadó) rakéták, mint hordozóik ellen".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában