Ország-világ

2018.04.17. 16:12

˝Bársonyos forradalmat˝ hirdettek az ellenzékiek Örményországban

A fővárosban kormányépületet vettek blokád alá a tiltakozók.

Kormányépületeket vettek blokád alá az örmény fővárosban kedden a Szerzs Szargszján leköszönt elnök kormányfővé választása ellen tiltakozó ellenzékiek, szószólójuk pedig "bársonyos forradalmat" hirdetett. 


Hatósági közlések szerint a megmozdulás résztvevői lezárták a legfőbb ügyészség, a külügyminisztérium, diaszpóraügyi tárca, valamint az adóhivatal épületét. A főváros minden központi útján megbénították a közlekedést. A rendőrség bejelentette, hogy bár az ellenzék megmozdulása törvénytelen, egyelőre nem alkalmaz erőszakot. 

    

Nem sokkal korábban a tüntetők szószólója, Nikol Pasinján ellenzéki parlamenti képviselő bejelentette, hogy az országban bársonyos forradalom kezdődik. Mint mondta: forradalmi helyzet érik szerte az országban, és Gjumri, Idzsevan, Kapan és Mecamor városokban a tiltakozók blokád alá vették az utcákat és a városokat összekötő utakat. Az emberek nem veszik fel a munkát, és tömeges tüntetések kezdődtek - mondta Pasinján. 

    

A hatóságok 80 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe Jerevánban - közölte Asot Agaronján, a rendőrség sajtótitkára. A hatóságok szabálysértéssel gyanúsítják őket.

   

A több napja zajló tüntetéseken az ellen tiltakoznak, hogy Szerzs Szargszján leköszönt elnököt - aki tíz évig volt államfő, s a mandátuma alig egy hete járt le - hétfőn az ország miniszterelnökének jelölte a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja. A parlament kedden szavaz róla.

    

Ellenzéki aktivisták már péntek este óta tiltakozó gyűléseket tartottak Szargszján jelölése ellen, nem fogadják el, hogy miniszterelnökként folytassa az ország kormányzását. Szombaton behatoltak a közszolgálati rádió épületébe is, amely emiatt egy órára megszakította adását.

    

Örményországban a folyamatban lévő alkotmányreform értelmében az eddigi elnöki rendszerről parlamentáris rendszerre térnek át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában