Ország-világ

2016.07.08. 16:43

NATO-csúcs: Obama óva int az ellenséges jellegű Brexit-tárgyalásoktól

Barack Obama amerikai elnök pénteken Varsóban megismételte, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépése ellenére hite szerint továbbra is együttműködnek a súlyos globális problémák megoldásában, és óva intette az uniót és Londont az ellenséges jellegű Brexit-tárgyalásoktól.

Obama kijelentette, hogy a politikai vezetőknek az Atlanti-óceán mindkét oldalán foglalkozniuk kell azzal a gazdasági fásultsággal, amelyben a magukat a globalizáció veszteseinek érző emberek szenvednek. A kormányok nem lehetnek az emberektől távoli intézmények, és el kell érniük, hogy a gazdasági célok megvalósulását már rövid távon érezzék. 


Senkinek sem érdeke, hogy a Brexit-tárgyalások elhúzódjanak vagy nehézkessé váljanak, ellenséges hangulatban folyjanak - mondta az amerikai elnök.


Noha a NATO-csúcs a terv szerint főleg Oroszországról szól az ukrajnai válsággal összefüggésben, az EU-ból való kilépésről határozó brit népszavazás esetleges káros politikai, biztonsági és gazdasági következményei is ott jártak a résztvevők fejében. 


Obama kijelentette, hogy a Brexit előidézte problémák ellenére a sikeres európai integráció továbbra is nagyon fontos az Egyesült Államok számára. Dicsérte az EU eddigi sikereit az integráció terén, valamint hogy tagországainak közös értékei a demokrácia és a béke. Rosszindulatú túlzásnak nevezte, hogy Európa egész biztonsági és jóléti felépítménye rogyadozna.


Juncker azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok, a NATO és az EU a mai világrend pillérei, amelyek kölcsönösen kiegészítik egymást, együtt tevékenykednek az európai stabilitás és béke érdekében. A Brexit-tárgyalásokra utalva kijelentette, hogy a felek nem lesznek egymással ellenségesek. Elmondta, hogy a megbeszélésen szóba kerültek az Egyesült Államok és az Európai Unió között a szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) folyó tárgyalások is. "Szeretnénk befejezni őket december előtt" - közölte. 


Tusk elmondta, hogy a Brexit politikai következményei akár nagyon súlyosak is lehetnek, és fenn kell tartani a lehető legszorosabb kapcsolatokat az EU és Nagy-Britannia között. "A Brexit - bár sajnálatos és súlyos - de mégis csak egy incidens, és nem a széthullás folyamatának a kezdete. A Brexit folytatásában reménykedő, mind belső, mind külső ellenfeleinknek üzenem hangosan és egyértelműen, hogy nem lesz folytatás" - szögezte le. A nyugati világ egysége Európa biztonságának és jólétének záloga. Európa nem lehet szabad a transzatlanti szolidaritás nélkül - tette még hozzá, a lengyel Szolidaritás mozgalom jelmondatát visszhangozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában