Ország-világ

2015.03.27. 20:12

Az üvegpalota, az ablaka és az uborka

Úgy kezdődött, hogy belefutottunk egy tüntetésbe. Láttunk szivárványszínű zászlót az Európai Parlamentben, meghallgattuk a jordán királyt, és megkóstoltuk a sör–tarte flambée kombót. Két napot töltöttünk Strasbourgban.

Szabó C. Szilárd

– Mondtam, hogy előbb induljunk – dohogott kedd reggel az autóban kollégám, aki kicsit raplis volt, mert éjjel azt álmodta, hogy valaki el akar lopni egy kismotort a strasbourgi szállásunk ablaka alól. A tolvaj már negyedórája próbálta berúgni a motort, amikor felébredt, és rájött, hogy én horkolok.

Ez Franciaország

Harmadikok voltunk a kocsisorban. Elöl egy snájdig francia motoros rendőr feszített. Ő biztosította az utat az előttünk lépésben haladó tüntetőknek. Most éppen az építőipari dolgozók tiltakoztak a csökkenő állami beruházások és a kevés munkahely miatt a demonstrációk számában élen járó Franciaországban, ahol 15 perc alatt szerveznek olyan tüntetést, amelyen többen vannak, mint nálunk egész évben a civil megmozdulásokon.

A királyra várva. Zsúfolásig telt tanácstere. Fotó: Iványi Aurél

A királyra várva. Zsúfolásig telt tanácstere. Fotó: Iványi Aurél

 90 percig annyit ehet-ihat, amennyit bír
Strasbourgot legalább annyira jellemzik az elzászi sörök, mint a gólyák vagy a katedrális. A mintegy 300 ezres város központjában található az Au Brasseur nevű vendéglő, ahol már 1746 óta főznek sört. Elzász jellemző sörei a blondes d’Alsace, a világos, alsó erjesztésű, a pilsenivel rokon sörök. Jellegzetes elzászi étel a pizzához hasonló, kemencében sütött tarte flambée (hagymás lepény). Egyszerű, nincs benne semmi flanc, ezért is finom: hajszálvékony tészta, vékony hagymaszeletek, kockázott bacon és créme fraiche (friss tejszín). Az Au Brasseur kínálatában szerepel a sör–tarte flambée kombó, amiből annyit ihat és ehet a vendég 90 percig fejenként 30-50 euróért (10-15 ezer forint), amennyi belefér. A sört 2 literes üvegkancsóban, a lepényt kerek tálalódeszkán hozzák a pincérek, s amint elfogy egyik vagy másik, rögvest hozzák az utánpótlást. Higgyék el, úgy találták ki a szisztémát, hogy a vendéglőnek is megérje.
751 Képviselő, 7 frakció, 20 bizottság Az Európai Parlamentnek (EP) a függetlenekkel együtt 751 képviselője és 7 frakciója van. A képviselői helyeket a tagállamok lakosságszáma alapján osztják el, így Németországnak van a legtöbb (96), Máltának, Luxemburgnak, Ciprusnak és Észtországnak pedig a legkevesebb (6-6) képviselője. Magyarországot 21-en képviselik az Európai Parlamentben, ahol 20 állandó bizottság dolgozik. Az EP elnöke Martin Schulz német szociáldemokrata politikus.

Több kilométer hosszan vonultak fel a munkagépek. Mi egy böhöm betonkeverő mögött araszoltunk Strasbourg belvárosa, az Avenue du Président [namelink name="Robert Schuman"] felé, ahol az Európai Parlament (EP) épülete áll. Átmentünk a Rhone egyik hídján, ami mellett új hídpillért építettek. Bármerre jártunk a városban, mindenhol toronydaruk dolgoztak. Megállapítottuk, így hanyatlik a Nyugat, amiről [namelink name="Orbán Viktor"] beszélt Tusnádfürdőn.

A magyar miniszterelnök pártcsaládjába tartozott Robert Schuman is, akinek nem az uborka görbülete jutott eszébe Európáról, hanem az egység. A kereszténydemokrata politikust, egykori francia külügyminisztert tartják az Európai Unió egyik alapítójának. A róla elnevezett sugárúton áll az Európai Parlament húszemeletes, hipermodern, labirintus üvegépülete, melyből három mélygarázs. Itt tartja minden hónapban egy hétig a plenáris üléseit az EP. A 28 tagállam 751 képviselője amúgy Brüsszelben dolgozik.

Minden ciklus elején felmerül, hogy véget vetnek az évi több tízmilliárd forintba kerülő strasbourgi kirándulásnak, aztán minden marad a régiben. Pakolnak, és minden hónap elején átköltözik a képviselőkkel együtt mintegy háromezer ember Brüsszelből Strasbourgba. Köztük Ujhelyi István szegedi szocialista európai parlamenti képviselő kabinetjének tagjai – [namelink name="Hegedűs Orsolya"], [namelink name="Szalay Tamás"], [namelink name="Benedek Attila"] és [namelink name="Pancza Zoltán"] –, akik mindenben a segítségünkre voltak.

Jóllehet posztolnak a parlament előtt biztonsági őrök, bárki besétálhat az épület belső udvarába. Ami legelőször szembetűnt, egy tibeti és egy szivárványszínű zászló, melyeket a tizedik emeleten függesztettek ki az ablakba. Az Európai Unió megalakulásának egyik oka volt, hogy megvédje a szabadságot és az emberi méltóságot. Ez persze cseppet sem érdekli azokat, akik kéjes örömmel az arcukon beszélnek az uborkagörbületről, ha az EU-t túlszabályozó, bürokratikus, népeket sanyargató szervezetként akarják beállítani.

Ujhelyi vallomása

– Félek azoktól, akik politikai érdekből szét akarják cincálni az Európa-projektet. Akik nemcsak Magyarországon, de más tagállamban is az Unió gyengítésén dolgoznak. Minden olyan politikus magatartása veszélyes, aki Brüsszelre próbálja fogni a saját hibás döntéseit, de amikor uniós támogatásból fejleszt valamit, döngeti a mellét. Ha biztonságot, békét és gazdasági stabilitást akarunk Magyarországon a gyerekeinknek és unokáinknak, az csak a sokszínű, soknemzetiségű, de egyre egységesebb EU-ban képzelhető el. Közben meg lázadok, mert ahogy ma működik az EU, az sajnos sok esetben nem versenyképes az USA-val, Kínával vagy a feltörekvő dél-amerikai országokkal szemben – mondta [namelink name="Ujhelyi István"]. A négyfős MSZP–DK európai parlamenti delegáció vezetőjének meghívására érkeztünk Strasbourgba, a márciusi plenáris ülésre.

Ujhelyi István. Fotó: Iványi Aurél

Ujhelyi István. Fotó: Iványi Aurél
– Több mint tíz éve vagyunk az Unió tagjai, de innen Strasbourgból és Brüsszelből látom igazán, mennyire nem értjük, hogyan működik a mi közös Európánk. Bevallom, amikor még államtitkárként brüsszeli delegációkkal tárgyaltam otthon, hiányzott az a tudás, amit itt most éppen összeszedek. Már túl vagyok a tanulási folyamat első félévén, és elkezdődött a hasznos munka – magyarázta a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság alelnöke, a kínai kapcsolatokért felelős delegáció tagja, aki kedden kétszer szólalt fel a plenáris ülésen.

A király beszéde

– Checking! – kérte kiabálva az ellenőrzést a zsúfolásig telt tanácsteremben egy néppárti képviselő a szavazáskor. Az ülés levezető elnöke név szerinti voksolást rendelt el. Mi lesz itt, ha 751 képviselő egyenként áll fel és mondja, hogy igen, nem vagy tartózkodom?! Szerencsére a név szerinti azt jelenti Strasbourgban, hogy szavazógombot kell nyomni, mert addig csak kézfelemeléssel voksoltak a képviselők. A plenáris ülésen állást foglaltak a képviselők Koszovó európai integrációs törekvéseiről – kérték a koszovói kormányt, tegyen lépéseket a korrupció visszaszorítására –, valamint a Nyemcov-gyilkosságról is. Megállapították, nem Borisz Nyemcov az első Oroszországban, akinek a megölésében politikai motivációk is szerepet játszhattak. A határozatban az is szerepelt, hogy az autoriter államhatalom politikai színezetű igazságszolgáltatást működtet, megfélemlíti a civilszervezeteket, és nagyszabású propagandaháborút folytat a társadalom félretájékoztatásáért.

A szavazásokat úgy megpörgették, mint ahogy [namelink name="Botka László"] szokta a szegedi közgyűlésen. Kellett is, mert jött a jordán király, aki februárban, amikor az Iszlám Állam fegyveresei elevenen elégettek egy 26 éves jordán pilótát, azt mondta, olyan elégtételt vesznek, amilyet a terroristák még nem láttak. A légierő több célpontot is lebombázott.

Főbejárat. Bárki besétálhat az EP udvarára. A szerző felvétele

Főbejárat. Bárki besétálhat az EP udvarára. A szerző felvétele
– Mohamed próféta azt mondta, senki sem hisz, amíg nem szereti a szomszédját. A mi hitünk a kegyességen, a békén és a tolerancián alapul. Nem hagyjuk, hogy az Iszlám Állam túszul ejtse a hitünket – mondta II. Abdullah. Szerinte az Iszlám Állam olyan, gyűlöletre alapozott terjeszkedő ideológiát vall, amely a nácikkal rokonítható. Az uralkodó a tiszteleten alapuló párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a befogadó társadalom megteremtése érdekében, és úgy vélte, csak az egység jelentheti a jövőt. Szerinte Európa fontos szerepet játszhat az iszlamofóbia terjedésének megállításában. Erős, jó beszédet mondott a király, a végén állva tapsoltak a képviselők, és mellettem a karzaton a miniszoknyás, hosszú combú, szőke lengyel kollegina.

Már a nyolcadik emeleti teraszról láttuk, amikor tizenöt egyforma, fekete, füstüveges Mercedes motoros rendőrök kíséretében elhagyta az Európai Parlament épületét. Távol a kereszteződésben egy böhöm betonkeverő mögött munkagépek álltak. A reggeli tüntetők. Még mindig a várost járták, és várták, hogy elmenjen a király.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában