Ország-világ

2019.01.22. 07:25

14 vadászgép jön térségünkbe - a magyar Gripenek Kecskemétről Pápára költöznek idén - fotók

A magyar felségjelű vadászgépek legalább fél évig tartó áthelyezését Pápára a honvédelmi tárca lapunk kérdésére megerősítette. Írásunkban arra is kerestük a választ, hogy a vadászgépek ideiglenes érkezése, milyen hatással lesz a győri és Győr környéki mindennapokra.

Szeghalmi Balázs

14 Gripen


"Mivel a projekt tervezési fázisban van", a honvédelmi minisztérium sajtóosztálya bővebb információkat egyelőre nem közölt. A költözést tényként jelentette ki Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is a napokban.


Az áttelepülés hátterében az áll, hogy a Modern Városok program részeként a kecskeméti légibázist vegyes (katonai és polgári) használatú repülőtérré fejlesztik. A beruházás idején, legalább fél évig, Pápán állomásoznak majd a pilóták és vadászgépek. A magyar légierő kötelékében 14 Gripen teljesít szolgálatot.


A gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a pápai bázisrepülőtérről látják majd el a készenléti szolgálatot is. A Gripenek tavasz közepe előtt nem "landolnak" Pápán. Úgy tudjuk: a magyar pilóták május elején Litvániában vesznek részt gyakorlaton, ezután kezdődhet a költözés.

 

Számos olyan szituáció adódhat katonai repülés során, amikor fontos feladat közben fogy el az üzemanyag és gyorsan kell pótolni azt. Így előfordulhat, hogy működő hajtómű mellett töltik fel a repülőt kerozinnal. Ez bevett eljárás a hazai Gripenek esetében is, az egyik vadászgépet így

Számos olyan szituáció adódhat katonai repülés során, amikor fontos feladat közben fogy el az üzemanyag és gyorsan kell pótolni azt. Így előfordulhat, hogy működő hajtómű mellett töltik fel a repülőt kerozinnal. Ez bevett eljárás a hazai Gripenek esetében is, az egyik vadászgépet így "tankolták" Pápán tavaly.

A pápai gyors üzemanyagtöltésről ide kattintva olvashatnak bővebben.

Zajhatás


Amint megjönnek a vadászgépek Pápára, nem kell attól tartani, hogy hétfőtől péntekig "Top Gun" zajlana a fejünk fölött. Egyrészt a Gripenek nem sokat használják majd a győri légteret.


Sokkal inkább fognak járni azokon a légi utakon, mint a NATO teherszállító repülőgépei, a szintén Pápán állomásozó három C-17-es. Pápa környékén többet látni majd a magyar vadászgépeket. A Veszprém megyei városban 2000. augusztusáig két repülőszázad állomásozott 24 MIG-gel. A C-17-es "nagyvasak" 2009 óta ereszkednek le Pápán.


A győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a kiképzési terv szerint minden évben légvédelmi rakéta-oltalmazási gyakorlást hajt végre. A kiképzéseken számítanak a Gripenekre. A fél napos tréningeket általában március és augusztus végén tartják. A "győri rakétások" az elmúlt években mindig felhívták a figyelmet, hogy pár órán át növekedett zajhatásra számítsunk a gyakorlat idején.

 

Az előző képalában írt módon, épp tankolni készül az egyik magyar felségjelzésű Gripen Pápán.

Az előző képalában olvasható módon, épp tankolni készül az egyik magyar felségjelzésű Gripen Pápán.


Nemzetközi hadgyakorlatok


Itthon több hetes, nemzetközi hadgyakorlaton 2016-ban és 2017-ben vettek utoljára részt a magyar Gripenek, ezekről lapunk beszámolt. A délszláv válság óta nem tartottak olyan jelentős katonai légi műveleteket Magyarországon, mint 2016 júliusában. Akkor amerikai F16-os vadászgépek és pilótáik magyar Gripenekkel közösen szálltak a magasba.


Másfél éve pedig a brit királyi légierő pilótái is nyilatkoztak Pápán. Mindkét NATO-hadgyakorlat kimondatlanul is erődemonstráció volt Moszkvának az orosz-ukrán konfliktus miatt. Az ilyen volumenű, összetett harcászati műveletek sok pénzbe kerülnek. A tetemes költségeket a NATO állta pár éve.

 

A 2018-as családi napon bemutatót tartott a 30-as oldalszámú Gripen a kecskeméti repülőtér légterében. Fotók: Kerozingőzös.hu

A 2018-as családi napon bemutatót tartott a 30-as oldalszámú Gripen a kecskeméti repülőtér légterében. Fotók: Kerozingőzös.hu



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában