Openhouse

2009.05.28. 17:20

A vagyonadóról őszintén...

Ha engem kérdeznek az új kormány legújabb elképzeléséről, akkor azt mondom, hogy ez egy több sebből vérző konstrukció.

Az első hibát ott követték el, hogy kategorizálták az ingatlanokat. Családi ház 250 000 Ft / m2. Ezek szerint a vagyonadó megálmodói úgy gondolják, hogy Révfalut, vagy Nádorvárost össze lehet hasonlítani Újvárossal vagy Szigettel.

Egy ingatlannak rendkívül sok elméleti ára van, de a reális piaci árat az határozza meg, hogy a piacon egy „hús-vér" vásárló mennyiért venné meg az ingatlanunkat. Az eladási árat meghatározni csak úgy tudjuk, ha ténylegesen eladjuk az ingatlanunkat. A másik óriási aránytalanság akkor keletkezik, amikor azt mondjuk, hogy egy 29 990 000 Forint értékű ingatlan tulajdonosa nem fizet semmit, míg egy 30 100 000 Forint értékű ingatlan tulajdonosa már keményen fizet. Azért én valószínűsítem, hogy majdnem mindenkinek 30 000 000 alatt marad majd az ingatlan értéke.

Nagyon negatívan érintheti a vagyonadó azokat, akik 70-es-80-as években építettek kétkezi munkával egy viszonylag nagy, többgenerációs kockaházat, melynek a m2 -árát szorozhatja be 250 000 Ft/ m2-rel. Ez 150 m2-es ház esetében 37 500 000 Ft, amit nehéz lesz "letornázni" 30 millió alá.

Arról már ne is beszéljünk, hogy ez a korosztály a nyugdíjkorhatár küszöbén áll, és mint tudjuk a nyugdíjasok is komoly megszorításokra számíthatnak. Azért a reményt nem szabad feladni, kiskapuk itt is lesznek. Piaci információk alapján úgy értesültünk róla, hogy újra beindulhat egy társasház alakítási láz, mellyel a luxusadó bevezetésekor már találkozhattunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!