Nomura

2019.11.01. 21:29

Egymillió dollárral jár a világ legdrágább képzőművészeti díja

Doris Salcedo kolumbiai képzőművész kapta az egymillió dollárral járó Nomura Művészeti Díjat, amelyet első alkalommal ítéltek oda.

A világ legnagyobb pénzösszegű kortárs képzőművészeti elismerését (Nomura Art Award) csütörtökön Sanghajban adta át egy független nemzetközi zsűri a 61 éves dél-amerikai szobrásznak és installációművésznek.

A pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó japán cég, a Nomura közlése szerint a díjjal olyan művészt akarnak elismerni, akinek munkássága „jelentős kulturális hatású”. A pénzdíj célja pedig bátorítani a művészt arra, hogy olyan új projekteket vállaljon, amelyekre anyagi okokból korábban nem volt lehetősége.

Doris Salcedo az általa alkotott tárgyakban, szobrokban és nagy formátumú installációkban az erőszak és kirekesztés hatásaival foglalkozik Kolumbiában. A művésznő elmondta, meglepte a kitüntetés. „Azon projektek megvalósítása, melyek képesek közvetíteni az erőszakos események áldozatainak tapasztalatait, sok időt és szervezést igényel, gyakran sok munkatársat is” – emelte ki. Hozzátette: a díj segítségével gyorsabb előrelépéseket érhet el tervezett projektjével, amely remélhetőleg sok emberhez eljuthat. Salcedo egy hosszú sorozatot készül megalkotni „A gyász aktusai” címmel.

A zsűri tagja, Nicholas Serota, a brit művészeti tanács elnöke elmondta: „Doris Salcedo harminc éve készít szobrokat és installációkat, melyek azt a gyötrelmet ragadják meg, melyet egy hozzátartozó elvesztése okoz, és azokat az emlékeket, melyeket Kolumbia őriz hosszúra nyúlt polgárháborújából”. Hozzátette: Serota művészi nyelvének együttérző képessége és anyagainak hétköznapi karaktere olyan univerzális jelentést ad munkájának, melyet az emberek az egész világon megértenek.

A következőkben évente kiosztandó díjat a Nomura a cég alapítója, Nomura Tokusicsi emlékére hívta életre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!