Nagy Zabálók

2015.05.13. 12:06

Csikós juhtúrósa és a telt ház Nagycenken

A Csikós Csárda ízei megnyerték tetszésünk, ritkán írunk ilyet, de azt sem zárjuk ki, hogy teszünk még egy próbát, amikor kicsit nyugisabb az étterem.

Ahogy elhagyjuk Nagycenket és Sopron felé autózunk, a 84-es és a 85-ös főutak találkozásánál, a benzinkút után mindig azt érezzük, visszautaztunk kicsit az időben. A Csikós Csárda és a közelében álló égbe nyúló obeliszk nyomja magából a retrót.

"A 84-es és 85-ös főközlekedési utak kereszteződésében, találhatják meg "egy szárnyaló madárra" emlékeztető éttermünket" - írja ismertetőjében a Csikós Csárda névre keresztelt restaurant. De a madáron túl ott van még a belső is, amely szintén különleges építésű: a fával burkolt termek impozánsak.

Talán az év legforgalmasabb napján tértünk be ebédelni a csárdába Nagycenken. "Bolondokháza" - mondta őszintén és kedvesen a felszolgáló, miközben leszedte az asztalunkról az előttünk fogyasztó vendégek maradékát. Közben, már étkezés előtt minimum ötször mondta el és kért elnézést több pincérrel együtt amiatt, hogy a főétel késik. A végén még a mi szívünk is ellágyult kicsit, pedig épp egy órát vártunk a csirkére.

Húslevest rendeltünk cérnametélttel és háziasan, de végül a pincér tanácsára a szárnyas raguleves mellett döntünk (680 forint). Nem kell csalódnunk, a leves hipp-hopp az asztalon gőzölög és valóban sűrű, ahogy egy raguhoz dukál. A frissen aprított petrezselyemre harapva pedig csoda jó ízzel lesz tele a szánk.


A gyorsaság varázslata aztán eltűnik, percre pontosan egy órát várunk a főételre és rögzítjük is magunknak, pont ennyivel később kellett volna érkeznünk a Csikósba: asztalt is könnyebben találunk és talán étlapból is kettőt kapunk. Úgy tűnt, Anyák Napján senki nem szeretett volna otthon ebédelni. Bizonyára vasárnap a gyerekek és az apák főztek - gondoltuk viccesen.

A juhtúróval töltött csirkemell filé szalonnában sütve, tejszínes kapros galuskával (1950 forint) is érkezik (valamivel később). A töltelék, a szalonna és a csirke remekül összeállt, ízletes lakoma. Sajnos a hús két vége kicsit kiszáradt, ott, ahol nem kapott a szalonna takarásából. A köretben a kapros íz rendben, a tejszínt viszont nem találjuk, talán a galuskára szórt reszelt sajt helyettesíti, de ez az ebéd legrosszabb ötlete, nem illik rá és fölösleges is.

A Csikós Csárda ízei megnyerték tetszésünk, ritkán írunk ilyet, de azt sem zárjuk ki, hogy teszünk még egy próbát, amikor kicsit nyugisabb az étterem. Akkor talán árnyalatnyival több figyelem jut vendégre, tálalásra és ételre.

Étterem értékelése

Konyha: erre mondjuk, valóban házias ízek egy csárdában, a sajt a galuskán felesleges 8 (1-10-ig.)

Minden egyéb: (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): pincérek profik, fájó a hosszas várakozás és mi a belsőt is felújítanánk kicsit 6 (1-10-ig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!