Nagy Zabálók

2009.09.16. 15:28

Egyetemi tanszék

Tanoncaink jártasak a vendéglátásban, ugyanakkor véleményük természetesen szubjektív és egyszeri látogatáson alapul. Sorozatunkban ezúttal a győri Laposra látogattunk el.


Bahnhof, Győri Egyetemi Vigadó, Lapos Tanszék. A Lapos. Ez a hivatalos elnevezés, de hát olyan ez, mint Edson Arantes do Nascimento. Aki ugyebár Pelé. Érintett vendéglátó-ipari egységünk népszerűsége egyes körökben vetekszik a futballzseniével. Pedig a Bahnhof név sem kutya, a hely fehérvári „bátyjába" a nyolcvanas évek végén, tán a kilencvenesek elején Budapestről is rengetegen jártak szórakozni, úttörőként lehetett ott az országban először egyszerre enni-inni, bulizni, táncolni, koncerteket vagy meccset nézni, beszélgetni. És a húszéves recept ma is működik.
Persze, az ötlet mellett nem árt a Duna-part, az egyetem közelsége sem... Úgyhogy - ha már Pelé - nem csoda, ha egy órával a magyar-portugál vb-selejtező előtt csaknem tele a hely, ami pedig csöppet sem kicsi. Kívül-belül hangulatos, na nem elegáns, de ezt nem várja el senki, ide nem rongyot rázni jövünk. Enni és inni viszont lehet. A rendszer idehaza egyedi. Italt a pultnál kérünk és ott kapjuk meg. Az ételt is ott rendeljük, rögtön fizetünk, viszont azt kihozzák az asztalhoz. A módi egyébként néhány száz éves és ma is tökéletesen beválik, így működik valamennyi angol pub... Na jó, ott a sört biztosan a saját poharában kapjuk; nem tőlünk kérdezik meg, hogy mennyibe kerül a kaja; és nem adnak kevesebbet vissza a kelleténél (még ha véletlenül is!). De hát másban is nagy a lemaradásunk az angoloktól, lásd még labdarúgás.




Pizza: A Bahnhof-pizza átviszi a magasságot, még ha rezeg is a léc. Rávalók terén szintén a mindent bele elv működik, de a tészta kissé sületlen, a szélére nem sok jut a jóból, miközben a közepe roskadozik.

Bizony az Arany Fácánt sopronis korsóban mérik, a pulykamellnek mi mondjuk meg az árát, és egy százassal kevesebb a visszajáró, ami azért összességében kicsit gáz. Fogjuk az egészet a kezdőnek tűnő felszolgálóhölgyre, aki később azt sem várja meg, amíg megesszük a salátát, mondván: elkészült a pizza. A hely mentségére legyen mondva, kollégái felettébb profinak tűnnek és az ételek is kifejezetten ízletesek. A Bahnhof-salátában mindent bele alapon a zöldségek, mozzarellaszeletek a tetején és az egészet a frissen sült és puha pulykakockák feldobják. A kevesebb talán több lenne, a néhány szelet gépsonka látványban és ízben sem illik hozzá, és másutt az olívaolajat és a balzsamecetet is hiányolnánk. A barbecue-s pulykamell steakburgonyával viszont tökéletes „söralávaló", tényleg mellből készül, nem a sok helyütt tapasztalt pulykaapróból, megforgatják sütés előtt a szószban, a krumpli ropogós. Abszolút rendben.Közben kezdődik a meccs, a következő sör már Arany Fácán-os korsóban érkezik és hamar jön a portugál gól is. Mi pedig megállapítjuk: a Lapos arányaiban előrébb tart a labdarúgó-válogatottnál, miként Pelé Dzsudzsáknál.
Krúdy tanoncai

Az étterem értékelése

Konyha:
nem középiskolás fokon, 7 (1-től 10-ig).

És a többi (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): majd beletanul a hölgy, 6 (1-től 10-ig).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!