Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Mosonmagyaróváron hősugárzóval és sütővel fűtenek

Mosonmagyaróvár - Két tömbben, harminckét Bakó utcai lakásban nincs vagy alig van fűtés: eldugult ugyanis a rendszer. A lakók nemrég váltottak: hitelt vettek fel, s leváltak a Joule Kft.-ről a kisebb fűtésszámla reményében. A kazánokat most „savazzák": hamarosan újra melegek lehetnek a radiátorok.
„Szeptember óta csak a hősugárzóból meg a sütőből jön a meleg: mindössze tizenöt fok van a lakásban, meleg víz általában nincs" – panaszolja a mosonmagyaróvári Polacsek Dénesné. Ez a gond hónapok óta harminckét lakást s több mint száz embert érint: minden egy lakógyűléssel kezdődött még nyáron. A társasházak szigetelési pályázatáról esett szó: ezen azt javasolták, váljanak le a szolgáltatóról, s a Bakó Utcai Lakásfenntartó Szövetkezet önállóan működtesse a háztömbökben felszerelt kazánokat.

„Addig a Joule Kft.-vel szerződtünk, s körülbelül 28 ezer forintot fizettünk fűtésre: a lakógyűlésen azt ígérték, az új rendszer bevezetése után tízezer forint körül lesz a számlánk. Így aztán a lakók aláírták, hogy váljunk le a Joule-ról. A lakásszövetkezet hitelt vett fel a kazánok beszerzésére, beszerelésére, amit mi törlesztünk: lakásonként havi hatezer-ötszáz forintot. Először arról volt szó, hogy öt évig, a mostani papírokon már nyolc évet láttunk." Csakhogy a kivitelezés kezdése csúszott, ősszel láttak neki a munkának. Mire befejezték, addigra kiderült: eldugult a rendszer.

Átfagyva: A radiátor hideg, s hónapok óta hősugárzóval is csak tizenöt fok van harminckét Bakó utcai lakásban, így Polacsekéknál is.
Átfagyva: A radiátor hideg, s hónapok óta hősugárzóval is csak tizenöt fok van harminckét Bakó utcai lakásban, így Polacsekéknál is.

A Kisalföldnek a kazánokat szerelő neve elhallgatását kérő épületgépész elmondta: egy tömbben legalább ötszáz helyen megbontották a harmincéves fűtőtesteket, az iszapszerű anyag ezáltal lement a kazánba, mely eldugult. „Most ennek savazását végezzük, s a meghibásodott alkatrészeket cserélni kell. A Bakó utca 5–7.-ben folyamatosan működött a rendszer, inkább az 1–3.-ban akadtak-akadnak fűtési nehézségek.
Körülbelül fél napig volt ezekben a lakásokban teljes fűtésleállás: most is csak az egyik kazán megy, amely a meleg vízért is felelős. Jelenleg is hat emberünk dolgozik a hiba javításán, remélhetőleg hamarosan itt is elindul a fűtés. Sajnos a pályázati és a banki ügyletek miatt az őszi időszakra csúszott a kivitelezés" – mondta az illetékes.

„Meleget nyár óta nem érzünk: a radiátorok általában hidegek, néha – rövid időre – váltanak csak langyosra" – folytatta Polacsekné. „Meleg víz helyett pedig általában hideg folyik. Nemrégiben nálunk aludt az unokám, este nem tudtam megfürdetni. A szomszéd idős néni arra panaszkodik, hogy már elgémberedtek az ujjai, s múltkor én is annyira átfagytam, hogy a lányomnál aludtam éjszaka. Ennek ellenére a fűtésre átalányt fizetünk, havonta közel tizenötezer forintot.

Mindenki háborog, a legutóbbi lakógyűlés a nagy perpatvar miatt félbeszakadt.

A lakásszövetkezetnél semmit sem mondanak: türelmet kérnek, de a röpködő mínuszokban az már régen elfogyott" – mondta Polacsek Dénesné.

A Kisalföld a lakásszövetkezet vezetőjét is megkereste, ám kedden nem érte utol. Annyit megtudunk: hétfőn az érintett lépcsőházba kifüggesztették, hogy három napon belül megjavítják a kazánokat.

Kedden este érkezett a hír, hogy a második kazánt is elindították a Bakó utca 1.-ben.

Olvasóink írták

 • 4. honeybee 2008. november 27. 22:42
  „Mi is ott lakunk és a fűtés gond nélkül üzemel, a melegvíz olyan forró volt, hogy vissza vettek a hőfokból. Ami az anyagi részét illeti az sem stimmel. Mindenki tudta, hogy az ilyen beruházások megvalósítása időbe kerül és nem megy egyik pillanatról a másikra, számoltunk vele és tudjuk, hogy csak jobb lehet. Amikor a Joule beszedte a havi 4450 Forintot a semmire, miért nem reklamált senki. Ha a hölgynek lenne egy kis lelkiismerete nem állítana ilyen dolgokat. Nem a fejlődés útjába kellene állni hanem haladni vele. Biztos vannak még dolgok amiket tisztázni kell, de értelmesen civilizáltan.”
 • 3. menyus 2008. november 27. 18:39
  „Erre csak azt tudom mondani sajnálatos a dolog de nem szeptemberbe kell neki álni hanem nyáron.és ha gond van van idő megoldani.erről ennyit.”
 • 2. drHannibalLecter 2008. november 27. 00:02
  „MIt sírnak?Egyáltalán nincs hideg még.Ha -20 fok lenne megérteném a nyihogásukat,u.i én is az egyik érintett
  lakásban lakom,mégsem fázom.......”
 • 1. Diákcsemege 2008. november 26. 18:29
  „A klasszikus panelházak is le tudnának válni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Las Vegas-i tárgyalás Euro Vegasról

Las Vegas, Bezenye - Las Vegasból a napokban érkeztek haza a bezenyei kaszinóváros beruházói. A… Tovább olvasom