Vándorfakanál - 18 csapat mérte össze gasztronómiai tudását Levélen

Töpörtyű, de említik tepertőként is. A hétvégén Levélen tartott fesztiválon volt marha- , hal- és vaddisznótepertő is. A nyertes csapat egy évig magáénak tudhatja a ˝Levéli Töpörtyűsütő-mester˝ címet.

Kiss Anikó

 2016-ban rendezték meg először Levélen a közkedvelt, bár lassan feledésbe merülő ínyencség fesztiválját. Akkor még kilenc csapat indult a megmérettetésen, idén harmadik alkalommal pedig már duplaannyi üstben sütötték ki a felkockázott zsírszalonnát. Tizennyolc elszánt tepertőrajongó csapat szállt versenybe. Önkéntes alapon mindenki azzal járult hozzá a rendezvény sikeréhez, amivel csak tudott: a forralt bor alapanyagát például a zsűri tagjai biztosították, a helyi polgárőr-egyesület pedig a szervezést vállalta magára. A nyugdíjas-egyesület fánkot sütött.

Kiss Béla polgármester lapunknak azt is elmondta: a levéliek hisznek a hagyományok megtartóerejében. Büszkék szokásaikra, s feladatuk ezeket továbbadni. 

Kicsik is segítettek a töpörtyűsütésben a levéli fesztiválon.

A verseny tétje nagy volt: a győztes csapat Vándorfakanalat kapott, mellyel egy évig használhatja a „Levéli Töpörtyűsütő-mester" címet. A versenyző csapatok között nagyrésztközépkorú baráti társaságok és családok szálltak ringbe. Így a kicsik is segíthettek a szüleiknek, nagyszüleiknek. A legidősebb versenyző 78 éves volt.


A tepertőt bárki megkóstolhatta az asztaloknál. De tálcán is kínálták körbe a különlegességeket. Előkerültek még a házi sütemények, sajtos rudak, de volt, aki forralt bort is készített a töpörtyűje mellé a látogatóknak.

A versenyt végül a Stark család nyerte, akik Halásziból érkeztek a fesztiválra.

A levéli önkormányzat dolgozói is fakanalat ragadtak, hogy töpörtyűt süssenek a polgármesterrel, Kiss Bélával.

A levéli önkormányzat dolgozói is fakanalat ragadtak, hogy töpörtyűt süssenek a polgármesterrel, Kiss Bélával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!