Tanulságos történet a dagadó bírságról

Olvasónk elkeseredett hangú levelében arról írt, miként hízott egy elmaradt parkolócédula ára 56 ezer forintos bírsággá. Történetét okulásképpen közreadjuk.

Utánajártunk, miként hízik a pótdíj összege, ha azt valaki nem fizeti be időben. 


A Piliscsabáról Levélre költöző asszony tavaly a mosonmagyaróvári Templom utcában figyelmetlensége miatt nem váltott parkolójegyet. Ám a költözés okozta felfordulásban elkallódott a bírságról szóló levél és a kiállított csekk. Később ismét érkezett egy felszólítás, már 17.760 forintról. Ezt ő be is fizette. Úgy gondolva, ezzel eleget tett a kötelezettségének. Ám a 11.350 forintos eljárási díj már elkerülte a figyelmét. Nem értette ugyanis, hogy mit takar a „költségek" címén kirótt összeg. 


Aztán a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. végrehajtást kezdeményezett ellene. Így a végrehajtó már 56.380 forintnyi tartozás megfizetésére szólította fel. A 80 éves asszony a körülményeire tekintettel kérte a bírság mérséklését. Ám csak annyi esélye maradt, hogy fizethet részletekben is… 


Utánajártunk, miként hízik a pótdíj összege, ha azt valaki nem fizeti be időben. Az illetékesektől megtudtuk: az alappótdíjnak 15 napon belül be kell érkeznie. Ha ez nem történik meg, az összeg a háromszorosára nő. Ha ez az összeg nem érkezik meg hozzájuk, 30–60 napon belül újabb levelet küldenek. Ez magába foglalja a lekérdezési és egyéb díjakat, s még a postaköltséget is. Három-négy hónapon belül fizetési meghagyást kezdeményeznek, ahol már tőketartozásként jelentkezik a 17.760 forint. Az ezenfelül jelentkező 11.350 forintos „költség" az ötezer forintos illetékbélyeg árát, a közjegyzői díjat és az összes többi, a bírságolással járó kiadást tartalmazza. Amennyiben a tartozást nem egyenlítik ki, végrehajtóhoz fordulnak. Ebben az esetben már a végrehajtás díjával is számolni kell. 


Az üzemeltetőtől azt is megtudtuk, hogy az asszony ügye nem egyedülálló eset, sokan nem fizetik be a pótdíjon felül jelentkező költségeket, mivel azonban az összeg kintlévőségnek minősül, ezért minden esetben végrehajtást kell kezdeményezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!