Rászakadt egy épületrész a munkásra Mosonmagyaróváron - A munkás meghalt

Az eset tavaly nyáron történt: a segédmunkások hazaindultak, de indulás előtt egyikük visszament az épületbe. Az acélszerkezet második szintje ekkor leszakadt, és maga alá temette.

kisalfold.hu

Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség közleménye szerint a munkálatok során tavaly nyáron egy fémdarab esett a bontásért felelős vállalkozó egyik lábára, amely miatt a sérült végtagot térd alatt amputálni kellett. Két nap múlva ráborult az épület egy része az egyik ott dolgozó munkavállalóra. A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség a bontás tényleges vezetőjével szemben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot.

A vádirati tényállás szerint a bontással egy egyéni vállalkozó lett megbízva, aki a munkálatok irányításának feladatát a vádlottra ruházta át. Az épület fő tartó szerkezeti elemeit bontani a bontási terv alapján csak daru segítségével lehetett volna. Erre a felelős műszaki vezető figyelmeztette is a vádlottat.

Az ügyészség felvétele

A vádlott ennek ellenére a szakképesítéssel nem rendelkező segédmunkásokat a fő tartó acél szerkezeti elemek elvágásával, vagyis az épület „borításával" bízta meg. A munkavállalók ezt ötletszerűen megpróbálták végrehajtani, ezért lángvágóval kezdték meg a fő tartó elemek bevágását.


Miután három fő tartó oszlopot elvágtak, és az épület nem dőlt el, a segédmunkások hazaindultak, de indulás előtt egyikük még visszament az épületbe. Az acélszerkezet második szintje ekkor leszakadt, és maga alá temette a sértettet, aki a helyszínen életét vesztette. Sérülései olyan súlyos fokúak voltak, hogy életét a legkorábban érkező orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.


A vádlott terhére rótt bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - közölte az ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!