Ivóvízellátás a római kortól

Az Aqua Szolgáltató Kft. 25. évfordulójára tervezett egy kisebb kiadványt Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató. A témát kutatva azonban olyan bőséges anyag gyűlt össze, hogy végül egy színvonalaskönyvet adtak ki a Lajta-parti város ivóvízellátásának történetéről.

Mészely Réka

A térség víziközmű-szolgáltatója, az Aqua kft. nemrég ünnepelte negyed évszázados fennállását. Minderről a Kisalföld március 21-i számában „A legjobb vízszolgáltató cég az országban" címmel írtunk. Ahogy arról is, hogy az alkalomra egy könyv is megjelent. Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató nevéhez kapcsolódik a kiadvány. 


– A könyv anyagának összegyűjtését levéltárból, könyvtárból, internetről és az Aqua kft. belső hírleveléből, irattári anyagaiból 2018 novemberében kezdtem el Csapó Imre ügyvezető igazgató megbízásából. Már az elején megállapodtunk, hogy a történeti előzményeket is feldolgozom az ivóvíz-szolgáltatás kezdeteitől. A kiadványt 40–50 oldalra terveztük 10–15 oldalnyi fotómelléklettel, végül 124 szöveges oldal és 30 oldalnyi színes fotó lett – kezdi beszélgetésünket a szerző, aki már helytörténeti kiadványt is jegyez.

Tuba László az Aqua kft. 25 éves évfordulójára írt könyvvel.

Tuba László az Aqua kft. 25 éves évfordulójára írt könyvvel.

A római vízvezetékek említése után olvashatunk a Magyaróvári Főhercegi Uradalom XVII–XVIII. századi közegészségügyi-környezetvédelmi intézkedéseiről, amelyek a járványok, betegségek megelőzését szolgálták


Az első vízvezeték Magyaróváron, a Magyaróvári Gazdasági Akadémián létesült 1889-ben. Moson és Magyaróvár városi közkutakkal, később artézi (mély fúrású) kutakkal próbálta biztosítani az egészséges ivóvizet a lakosság számára. A szenny- és esővizet sokáig nyitott árkokban vezették a Lajtába, Mosoni-Dunába.


Tuba László rámutatott, hogy a város első vízműve 1915-ben létesült, a Monarchia hatalmas hadiüzemeinek és dolgozóinak kiszolgálására. Moson és Magyaróvár lakossága sajnos nem részesülhetett ebből az egészséges ivóvízből, mert nem volt pénz az Ipartelepről a városba vezető ivóvízhálózat kiépítésére. 


A városi tanács 1951-ben Mosonmagyaróvári Vízmű Vállalat néven alapított céget az ipartelepi bázisra építve, s a Gyári úton megkezdték az ivóvízvezeték kiépítését a magyaróvári városrész, majd a Régi vámház tér és a kórház felé. Ezt a vízművet 1953-ban beolvasztották a Győri Víz- és Csatornaművek Vállalatba. Ennek keretében működött 1994-ig Mosonmagyaróvár önálló vízműve az Aqua Szolgáltató Kft. megalapításáig. 


Az 1970-es években a Mosonmagyaróvári járás községeiben is megindult a kis vízművek kiépítése.

 

1982-ben a vízellátás biztonságosabbá tételéért megépült a városban a 2000 köbméter befogadóképességű víztorony, amely később jól szolgálta az emelkedő igényeket. 


Tuba László arra is emlékeztetett, hogy 2012-ben négy település kivételével az egész Mosonmagyaróvári járásban végezte a víziközmű-szolgáltatásokat az Aqua kft. 


2015-től Csapó Imre vezetésével működik a mára biztos anyagi alapokon nyugvó, jó műszaki színvonalon üzemelő, 23 település tulajdonában álló kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!