Együtt harcolnak a parlagfű ellen

Osztrák-magyar együttműködésben hangolják össze a parlagfű elleni védekezést egy most záruló hároméves projekt keretében. A kutatások szerint Burgenlandban ma már legalább annyi található a legallergénebb gyomnövényből, mint a nálunk vizsgált területeken, ugyanakkor a szomszédaink még csak most dolgoznak a jogszabályi háttér kialakításán, tőlünk tanulva.

Mészely Réka

Éppen a Kisalföld tegnapi számában írtunk „Már tavasztól figyelik a parlagfüves területet" címmel arról, hogy miként veszik fel a harcot a hatóságok az egyik legallergénebb növény ellen. A témában egy Interreg határon átnyúló osztrák–magyar együttműködésben egy hároméves projekt is zajlik, melyet most egy nemzetközi tudományos konferencia keretében mutattak be Dunakilitin. 


– Mivel a parlagfű nem áll meg a határnál, komoly mezőgazdasági, egészségügyi és nemzetgazdasági károkat okoz mind Ausztriában, mind Magyarországon. Aktuálissá vált a határon átnyúló intézményi összefogás. 2017 januárjától működik együtt Burgenland tartomány, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, a Bécsi Agrártudományi Egyetem a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karávall, stratégiai partnereink a győri és mosonmagyaróvári önkormányzat, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület és a Vas Megyei Kormányhivatal – tudatta dr. Vér András projektvezető, a magyaróvári kar tudományos munkatársa. 

 

Magyar és osztrák oldalon kétszáz területen vizsgálták a parlagfű elterjedését a szakemberek.

Magyar és osztrák oldalon kétszáz területen vizsgálták a parlagfű elterjedését a szakemberek.


A közös munka során felmérték a határsávot. Összesen száz-száz területet vizsgáltak határon innen és túl, négy kultúrnövényre koncentrálva. Így elemezték, hogy mennyire fertőzöttek a parlagfű által a napraforgó-, szója-, kukorica- és olajtökvetések. Megállapították: osztrák oldalon is elterjedt a gyomnövény, akadt gazda, aki nem ismerte azt. Az alapkutatásba tartozott a parlagfűvel fertőzött területek feltérképezése, a környezeti tényezők és művelési módszerek felmérése. 


Peter Zinggl  projektvezető Burgenland tartomány részéről arról beszélt, hogy szomszédunknál jelenleg még nincs elfogadott jogszabály a parlagfű elleni küzdelemre. Az együttműködés során a magyar féltől is szereztek tapasztalatokat, illetve svájci és német mintákból is inspirálódtak. Az anyag összeállt, vitája heteken belül kezdődhet. A parlagfűtörvény elfogadása pedig év végére várható. 


Az ismeretterjesztést is fontosnak vélik a témában. A parlagfű terjedését a kutatások és jogszabályok sem képesek megállítani, ha a lakosság nincs tudatában a védekezés fontosságának és módjainak. A konferencia során számos kutatási eredményt mutattak be hazai és osztrák szakemberek. Megfogalmazták: hosszú távon fenntartható együttműködés alakult ki a felek között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!