Boldizsár az első meglepetésbaba Mosonmagyaróváron

Palotás Boldizsár volt az év első babája a Karolina Kórházban, míg másodikként Horváth Dávidot segítették világra a mosonmagyaróvári egészségügyi intézményben. Tavaly hatszázkilencvenegyen szültek a városban.

Mészely Réka

Idén a Palotás házaspár örülhetett elsőként gyermeke születésének a mosonmagyaróvári kórházban. Boldizsár igazi meglepetésbaba, ahogy most 4 éves testvérkéje, Ármin is.


– Tiniszerelemnek indult a kapcsolatunk, most tizenkét éve vagyunk házasok. Négy éve,január 22-én született meg első gyermekünk, Ármin. Ő is meglepetés volt, hiszen a nemét előre neki sem tudtuk. A kistestvér neme is titok volt, mindenki csak tippelgetett a családból, az ismerősök közül, hogy kislány vagy kisfiú lesz. Kerek a pocakom, biztos lány lesz, mondogatták sokan. Én valahol mégis azt éreztem, hogy a második gyermekünk is fiúcska lesz – meséli a boldog anyuka, Palotás Péterné Bettina. Férje, Palotás Péter meg megjegyzi: a legfontosabb számukra nem a gyermek neme volt, hanem hogy egészségesen szülessen. Az év első mosonmagyaróvári babája Boldizsár, január elsején közel éjfélkor sírt fel 3300 grammal és 52 centiméterrel.

Palotás Boldizsár, az év első mosonmagyaróvári babája békésen alszik édesapja, Péter karjában.

Palotás Boldizsár, az év első mosonmagyaróvári babája békésen alszik édesapja, Péter karjában.

– Ármin nagyon örül a kisöccsének, várta nagyon, már meg is puszilgatta. Lehet, még lesz majd harmadik testvérkéjük is... – árulta el Bettina. Az édesapa Ausztriában dolgozik, így onnan kapják a családtámogatást. Ezért abban is bíznak, hogy a jelenlegi rendszer a hírek ellenére nem fog változni. 


Második gyermekét tarthatja karjában Horváthné Németh Bianka is. Kisfia, Horváth Dávid január másodikán éjjel fél kettőkor született 3420 grammal, 51 centiméterrel. 


– Én nem bírtam ki, hogy meg ne kérdezzem, milyen nemű lesz a gyermekünk. Így történt ez most kétéves kislányunk, Léna esetében is. A szöszi Dávid jó baba, jókat alszik, betartja a háromóránkénti evést – árulta el a fiatal anyuka. 

Horváthné Németh Bianka második gyermekével, Dáviddal.

Horváthné Németh Bianka második gyermekével, Dáviddal.

Mindkét édesanya elismerően szólt a Karolinában kapott ellátásról és a dolgozóodafigyeléséről. Mivel mind-

két család mosonmagyaróvári, nem is gondolkodtak azon, hogy máshol szülnék meg második gyermeküket az anyukák


Dr. Balogh Elektől, a Karolina Kórház szülészet-nőgyógyászatának osztályvezető főorvosától tudjuk, hogy munkatársaival az intézményben tavaly 691 szülést vezettek le. Ez a szám évek óta stagnál. 2015 volt kiemelkedő esztendő, akkor 729 apróságot segítettek itt világra. Az osztály is küzd a szakemberhiánnyal. Az orvosok és nővérek esetében ez várhatóan idén sem lesz másként. Ugyanakkor céljuk a családbarát ellátás. Ennek köszönhetőn nemcsak a mosonmagyaróvári térségből választják sokan a szülészetet, de a megye többi részeiről is érkeznek ide. 


Az intézményben megemelkedett születésszámot a belső migráció is indokolja. Továbbá az is előfordul, hogy a családok nem egy, hanem két-három gyermeket is vállalnak. 


A szülés utáni rövid időben, amit a szakemberek „aranyórának" neveznek, akár a császármetszéssel szült édesanya, az újszülött és az apa is együtt lehet. Meghitt pillanatok ezek, amelyeket a családtagok magukkal visznek emlékként, ahogy arról Boldizsár anyukája is beszámolt. Két éve vezették be a 24 órás, szaknyelven rooming-in rendszert. Azaz míg korábban zömében a nappali órákat töltötték az újszülöttek az anyukákkal, most már egész nap együtt lehetnek. Ez bizonyítottan segít a szorosabb kötődés kialakításában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!