A disznó éve jön - A kínai holdújév a tavasz eljövetelét is jelenti

Holnap itt az új esztendő!

Kiss Anikó

A világ népességének egynegyede ünnepli február 5-én az új évet. A Chunjie az év legnagyobb ünnepének számít nemcsak Kínában, hanem egész Délkelet-Ázsiában.


A Chunjie, azaz az új esztendő időpontja mindig változik, a keresztény húsvétunkhoz hasonlóan. Az európai naptár február 4-hez legközelebb eső újhold napján van. A gyakorlatban mindenki a hivatalos naptárakból tudja meg a pontos dátumot.


 – Az új év kezdete valójában a tavasz kezdete is. Ilyenkor a családok tagjai összegyűlnek és együtt búcsúztatjuk az óévet. Február 4-én együtt vacsorázunk, ez amolyan szilveszter nálunk. Ötödike pedig az új év első napja, amikor a fiatalok meglátogatják az idősebbeket. Ők ezt piros tasakokba csomagolt pénzzel hálálják meg, ami szerencsét hoz annak is, aki adja és annak is, aki kapja. Szokás az is, hogy 5-én a férj szüleinél gyűlik össze a család, 6-án pedig a feleség szüleinél – fogalmazott Feng Xiao Ping, aki régóta praktizál Mosonmagyaróváron.

 

Feng Xiao Ping is mesélt lapunknak a holdújév ünnepéről.

Feng Xiao Ping is mesélt lapunknak a holdújév ünnepéről.


Az ünnep két hétig tart és ilyenkor az utcákat lampionfüzérek díszítik Ázsiában.

Xiao Ping azt is elmesélte lapunknak, hogy mi kerül az asztalra: – A húsos táska tradicionális étel. Elengedhetetlen része az ünnepi vacsorának és nemcsak hússal töltik meg, hanem néhány pénzérmét is belerejtenek. Úgy tartják, hogy aki egy ilyet talál, mikor ráharap, szerencséje lesz. A húsos táskák mellől nem hiányozhat a mogyoró sem, ami ugyanúgy a szerencse hozója.


 – Maga az ünnep két hétig tart és ilyenkor az utcákat lampionfüzérek díszítik Ázsiában. A feliratok és minden dekoráció színe hagyományosan piros, mert ez a bőség, a szerencse és a gazdagság színe. A bejárati ajtókra pedig egy rombusz alakú dísz kerül, amin a boldogság felirat látható: Fu. Ám – ezt fejjel lefelé, megfordítva kell kirakni, ugyanis ha így olvassuk ki hangosan, akkor „boldogság érkezik" lesz a jelentése. Ezzel invitáljuk be a boldogságot és a szerencsét a házba – foglalta össze Feng Dongfeng, aki egy mosonmagyaróvári üzlet tulajdonosa. Azt is megtudtuk tőle, hogy a 2019-es év állatövi jegye a disznó (csu).


 – Minden évnek van egy szerencsehozója, ami tizenkét évenként ismétlődik. Idén mindenki, aki a disznó évében született, szerencsés lesz: tehát aki most 12 éves, 24, 36 és így tovább – magyarázta Feng Dongfeng.

 

Feng Dongfeng szülei tartják össze a családot és együtt ünneplik a holdújévet.

Feng Dongfeng szülei tartják össze a családot és együtt ünneplik a holdújévet.



Az újholdat követő 15. napon ér véget az ünnep egy lampionfesztivállal. Ekkor van az új év első teleholdja. Szokás szerint ilyenkor gombócot eszünk, ami a család összetartozásának és a teleholdnak is a jelképe – tette hozzá Feng Xiao Ping. Ha pedig mi valamit pont Délkelet-Ázsiából rendelünk az interneten, előfordulhat, hogy az ünnepek alatt késik annak a csomagnak a teljesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!