Nem lesz szükség a szigetközi falvakban a szúnyogpetícióra?

Ezres nagyságrendben gyűlt össze aláírás a szigetközi falvak petíciójához: ebben arra kértek magyarázatot, mi okozta a nyár eleji elviselhetetlen szúnyoginváziót. ˝Nem juttattuk el az íveket a hatóságoknak, mert körvonalazódni látszik a megoldás˝ - mondta a főszervező.

Cséfalvay Attila

A több mint két hétig tartó szúnyogtámadások miatt Fűzfa Zoltánnak, a dunaszigeti ökopark vezetőjének kezdeményezésére közös levelet fogalmaztak meg a szigetköziek: önkormányzatoknál, boltokban, postán gyűjtötték a szignókat.

Gonda Jánosné püski alpolgármester mutatja a falujukban összegyűjtött aláírásokat. Fotó: B.A.

Gonda Jánosné püski alpolgármester mutatja a falujukban összegyűjtött aláírásokat. Fotó: B.A.

A petíció szerint a szúnyoginváziót mesterségesen idézték elő – utalva a hullámtér májusi elárasztására. A gyérítéssel okozott természeti károkra is választ kértek. Úgy tervezték, a levelet az illetékes parlamenti képviselőnek, a megyei kormányhivatalnak, a járási hivatalnak és a rendőrkapitányságnak juttatják el az aláírásokkal együtt.

 

„Tucatnyi szignózott ívet juttattunk vissza a szervezőknek, több mint kétszázan írták alá a faluban a szúnyoginvázió ellen megfogalmazott levelet" – mondta Tatainé Popp Rita ásványrárói polgármester.


Úgy tűnik azonban, a hatóságokig nem jut el a dokumentum – a főszervező szerint ugyanis megoldódhat a kérdés. „Több mint ezer aláírás jutott vissza hozzánk az ügyben. Időközben azonban egyeztetések zajlottak, s ez előremutatónak tűnik. Körvonalazódik a megoldás e kérdésben – vagyis a biológiai szúnyoggyérítés, mely jövőre tényleg elindulhat. Emiatt úgy tűnik, az aláírások eljuttatására nem lesz szükség, de érezhetően volt súlyuk. Mostanra ráadásul alig maradt szúnyog a Szigetközben" – mondta Fűzfa Zoltán. Hozzátette: az a földi kémiai gyérítés, ahol deltamethrin nevű szert juttatnak a természetbe, most is károkat okoz. „Nemrégiben a töltésen fújták ki egy járműből, a hallépcső közelében" – mondta.


Megírtuk: a Szigetközi Fejlesztési Tanács finanszírozásában a szúnyogbölcsők feltérképezése már tavasz végén elindult. Idén nettó 2,6 milliót, az élősködők monitoringozására pedig 1,4 millió forintot áldoz a tanács, hogy a katasztrófavédelem lehetőség szerint biológiai gyérítést végezhessen. Jövőre a szigetközi natúrparknak átadnák ezt a feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!