Kétmilliárd a tehervágányokra Hegyeshalomban

A MÁV nemrég kezdte meg a hegyeshalmi határállomás tehervágányainak korszerűsítését mintegy kétmilliárd forint értékben. Szőke László polgármester szerint ez a munkálat a helyi közlekedést nem akadályozza.

Mészely Réka

A tehervonatok hatékonyabb és biztonságosabb közlekedése érdekében a MÁV a napokban megkezdte a hegyeshalmi határállomás tehervágányainak korszerűsítését. Közleményük szerint szeptember végéig fejezik be a munkálatokat. 


Korábban a rendező pályaudvaron végeztek karbantartásokat. Az idei beruházási forrásoknak köszönhetően pedig már jelentősebb felújításra van lehetőség. A munkák során két vágányt teljesen átépítenek korszerű sínekkel. Továbbá a fővonalhoz csatlakozó vágányrészben összesen 22 váltót és 600 méternyi vágányszakaszt korszerűsítenek. Ezáltal lehetővé válik, hogy 5 teherforgalmi vágányon a tengelyterhelést a mostani 21-ről 22,5 tonnára emeljék. 


A beruházással a sebességkorlátozások is megszűnnek, mindezek által jelentősen bővül az állomás kapacitása. A MÁV közlése szerint ezen fejlesztéssel kívánják elérni a növekvő teherforgalom gördülékeny és kiszámítható megoldását a fontos hegyeshalmi határállomáson is. A vasúttársaság saját forrásból, mintegy 2 milliárd forint értékben végzi el a korszerűsítéseket.


A vágányzári munkálatok a személypályaudvari vágányokat nem érintik, a személyszállító vonatok a menetrendben meghirdetett alapmenetrend szerint, zavartalanul közlekedhetnek. A hegyeshalmi határállomás az egyik legforgalmasabb vasúti határátkelőhely. Itt közlekednek a Győr felől érkező és Szlovákia vagy Ausztria felé haladó személy- és tehervonatok, a Rajka–Gyékényes vonali tehervonatok, a Csorna és Pozsony közötti személyvonatok, illetve mindezek ellenkező útirányú párjai. A Rajka–Őrihodos viszonylatú vonatok is érinthetik az állomást. 


Tavaly 16 ezer tehervonat fordult meg Hegyeshalomban, ez 2016-hoz képest 15 százalékos növekedést jelent. Amennyiben a személyvonatokat is beszámítjuk, akkor a forgalom éves átlagban körülbelül napi 190 vonatot jelent, ebből 56 személyszállító, 98 tehervonat és 26 egyéb szerelvény. Az utóbbi időben jelentős növekedésnek indult a teherforgalom. Mind a tranzit-, mind a helyi szállítmányok jelentős forgalmat adnak az állomásnak. 

Szőke László hegyeshalmi polgármester szintén megerősítette: a fenti beruházás sem a helyi autós-, sem a gyalogos-kerékpáros forgalmat nem befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!