A Fekete Sastól a Farkas-kocsmáig

A hatvanas-hetvenes években élték Mosonmagyaróvár vendéglátóhelyei aranykorukat: telt házzal üzemeltek, élő zene szórakoztatta a betérőket - mutat rá Ferencz Tibor, aki nemrég könyvet írt a Lajta-parti város vendéglátásáról.

Mészely Réka

Szülővárosa egykori vendéglátóhelyeinek és azok dolgozóinak szeretett volna emléket állítani Ferencz Tibor. „Mosonmagyaróvár vendéglátásának története 1900–1989" címmel jelentetett meg hiánypótló könyvet. 


Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1619 októberében a Fekete Sasban rendezte be hadiszállását. 


– Anyai nagyapám, Fegyveres Béla a felvidéki Szentmihályfán kocsmárosként tevékenykedett, s ezt folytatta Rajkára, majd Máriakálnokra költözve is. 1954-ben telepedett le Mosonmagyaróváron, ahol a Farkas-kocsmában és a Rendőr- klubban dolgozott. Nagybátyám, a szintén vendéglátós ifj. Fegyveres Béla mellett csaposként is dolgozott a Fekete Sasban. Történeteik nagyban hozzájárultak könyvem megírásához – meséli családi kötődését a vendéglátáshoz a helytörténeti könyv szerzője, aki néhány évet szintén belekóstolt az éttermek színes világába.


Ferencz Tibor könyvében nosztalgiázásra hívja az időseket, akik előtt megelevenednek a kor ismert vendéglátósai, de a fiatalok is megismerhetik a kiadványból a város történetének ezen szeletét.

Ferencz Tibornak a szíve csücske az egykori Fekete Sas vendéglő.

Ferencz Tibornak a szíve csücske az egykori Fekete Sas vendéglő.

– Mosonmagyaróváron a vendéglátás komoly múltra tekint vissza, földrajzi helyzetéből is adódóan. Amint azt a könyv címe is jelzi, kilencven év történéseit igyekeztem összefoglalni. Ez önmagában is hosszú idő, így maradhattak ki helyek, nevek. Ám a levéltárban, a városi könyvtár helytörténeti gyűjteményében kutatva, régi vendéglátósokkal – mint Csernák Emil – beszélgetve igyekeztem a gyökerekre, a történeti háttérre is rámutatni. A legrégebbi és egyben a szívem csücske a Fekete Sas, mely az ezerhatszázas években Randhof néven a főherceg sörházaként és vendéglőjeként működött. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1619 októberében itt rendezte be hadiszállását. További érdekesség, hogy itt adtak a vendégek kezébe először a városban magyar nyelvű étlapot – tudjuk meg a kötet írójától. 


Ábécésorrendben találjuk a többnyire ma már nem létező presszókat, éttermeket, kocsmákat, bisztrókat (külön fejezetben pedig napjaink vendéglátóhelyeit sorakoztatja fel). A régi fotókon nemcsak az épületek, hanem az ott dolgozók alakja is megelevenedik. Ferencz Tibor szerint a város vendéglátásának aranykora a harmincas, valamint a hatvanas-hetvenes évekre tehető – ahová a szerző maga is szívesen visszautazna.


– A kávéházba, vendéglőbe járás társasági eseménynek számított és a szabadidő kulturált eltöltésének leggyakoribb módja volt. A vendéglátásnak rangja volt. A hatvanas-hetvenes években telt házzal működtek ezek a helyek, élő zene, főként cigányzene szórakoztatott. A vendégek a pincéreket név szerint ismerték – vezet vissza a múltba az író, aki mintegy hétszáz régi fényképet, étlapot gyűjtött össze a témában. A könyvet a Hansági Múzeumban, a Cselley-házban, a Huszár Gál Városi Könyvtárban és a Fehér Ló Közösségi Házban lehet többek között megvásárolni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!