Norvégiában verik a blattot a kimleiek

A bridzs Európa-bajnokság ifjúsági lánycsapatának több mint a felét alkotja a kimlei Bekő család.

Méhes Ákos

 Az öttagú együttesből hárman Bekő lányok. Mária, Zsófia, Zsuzsanna mellett Érsek Laura és Révai Hanna ülnek még a kártyaasztalok mögött vasárnapig Tromsóban. A norvégiai város ad ugyanis otthont a fiatalok bridzs csapat Európa-bajnokságának.

Ezt megelőzően – ahogy korábban is – a válogatott minden tagja a Bekő család kimlei otthonában készült a megmérettetésre, a Bekő-féle bridzstáborban.

Bekő Mária, Zsófia, Zsuzsanna mellett Érsek Laura és Révai Hanna ülnek még vasárnapig a kártyaasztalok mögött Norvégiában.

Bekő Mária, Zsófia, Zsuzsanna mellett Érsek Laura és Révai Hanna ülnek még vasárnapig a kártyaasztalok mögött Norvégiában.

„Édesapánk, Bekő János hatalmas lelkesedéssel nyitja meg kapuinkat évről évre, hogy itt új kezdők, haladók és már három éve a lánycsapat is fejleszthesse bridzstudását. Ő és édesanyánk, Bekőné Wekszli Mária adják a helyszínt. Az oktatási részleg évről évre változik, de annak vezetője állandó. Bakó Dániel idejét nem sajnálva, már öt éve minden évben itt van és rendíthetetlenül próbálja az agyunkba gyömöszölni a bridzsjáték rejtelmeit" – mesélik a Bekő lányok. A család bridzs iránti elkötelezettsége már több mint húszéves. Bekő János, a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium tanára ekkor indított bridzsszakkört az iskolában. Azóta a családfő mellett a feleség és lányaik is rendszeresen leülnek a kártyaasztalhoz, utóbbiak már olyan szintig jutottak, hogy tavaly a világ-, most pedig az Európa-bajnokság válogatott csapatának tagjaként játszanak.

Sokan nem tudják, de a bridzs nem egyszerűen csak kártyázás. A sakkal azonos nehézségű, ám ezt négyen játsszák. Francia kártyával zajlik és két szakaszból áll. Az első a licitálás, amelynek során a párok kódok segítségével megosztják egymással, hogy milyen lapjaik vannak és azokból miként tudják kihozni a legjobb játékot. Ezt követi a lejátszás, ahol minél több pont megszerzésére törekednek a játékosok. Röviden így foglalható össze a játék lényege.

A kimlei bridzstábor résztvevőinek száma eddig évről évre töretlenül növekedett és nem volt olyan gyerek, aki rossz élményekkel és legalább egy kis bridzstudás nélkül távozott volna – mondják a Bekő lányok. Idén az Európa-bajnokság miatt azonban a tábort egy hónappal előbb szervezték meg, mint általában szokták. Emiatt azok, akik évek óta járnak, nem mindannyian tudták összeegyeztetni az új időpontot a programjukkal. Így most kevesebben voltak ugyan, de a hangulat jó volt és a bridzsjátszmák sem maradtak el.

Idén a lánycsapat minden tagja részt vett a táborban, a mindennapi edzés a csapatépülést és a bridzstudást is nagyon jól feltuningolta az Európa-bajnokság előtt – állítják a Bekő lányok, akik vasárnap térnek majd haza a norvégiai versenyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!