Vége a mogyoróallergiának?

A súlyos földimogyoró-allergia ellenszerét fejlesztették ki ausztrál tudósok. A kutatás az első teszteknél tart.

Különleges probiotikum-törzset fejlesztették ki a melbourne-i Murdoch Gyermekkórház kutatói. A kedvező hatású baktériumot hatvan, földimogyoró-allergiás gyerek részvételével tesztelték.

A részt vevő gyerekek 80 százaléka mindenféle allergiás reakció nélkül tolerálta a probiotikumot, amelyet vagy földimogyoró-fehérje, vagy placebo kíséretében adtak nekik. Abból a 28 gyerekből, akiknek a tesztek alatt földimogyoró-fehérjét adtak, hárman mogyorót is fogyaszthattak a kutatás után.

A kedvező kezdeti eredmények ellenére a tudósok hangsúlyozták: a tesztek után is voltak gyerekek, akik allergiásak maradtak a mogyoróra.

"Úgy tűnik, sikerült módosítanunk a mogyoróra adott allergiás reakciót, vagyis az immunrendszer az ártalmas válasz helyett védekező reakciót mutatott" - magyarázta Mimi Tang, a kutatás vezetője az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak.

A földimogyoró-allergia előfordulása 350 százalékkal növekedett elmúlt húsz évben a nyugatias életstílusú országokban. Egy közelmúltbeli ausztrál kutatás azt találta, hogy az egyéves babák 10 százaléka, az összes gyerek három százaléka allergiás erre az ételre. Az ételallergiák okozta halálesetek közül a legtöbb tragédia a földimogyoró számlájára írható.

Ugyan további kutatásoknak kell megállapítaniuk, vajon a vizsgált gyerekeknél hosszú távon is megszűnt-e az allergia, a kezdeti lépések mégis ígéretesek - vélte Tang.
Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!