Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Katalán elnökhelyettes: Madrid nem hagyott más választást csak az elszakadást

Junqueras kizárológ pártja, nem pedig a katalán kormány nevében nyilatkozott.
A spanyol kormány nem hagyott más választást a katalánoknak, csakis a függetlenség kinyilvánítását és a régió új köztársaságként történő kikiáltását - jelentette ki a katalán elnökhelyettes szerdán  az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

Oriol Junqueras ugyanakkor leszögezte, hogy kizárólag pártja, a Katalónia Köztársasági Baloldala nevében beszél, nem pedig a katalán kormány nevében. A Katalónia Köztársasági Baloldala egyike a szakadár régiót kormányzó két pártnak.

Junqueras emellett elutasította azt is, hogy előrehozott választásokat tartsanak a politikai zsákutcából kivezető lehetőségként, hiszen érvelése szerint a katalánok már letették a garast a függetlenség mellett. Indoklása szerint helytelen és ésszerűtlen volna elutasítani a szavazóiktól kapott demokratikus felhatalmazást.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére megtartott október 1-i katalán függetlenségi referendum eredményét Madrid nem ismeri el. Junqueras viszont úgy fogalmazott, hogy pártja továbbra is egy köztársaság kiépítésén lesz, mivel demokratikus felhatalmazást kaptak erre. Junqueras kijelentette: a spanyol kormány nem enged más lehetőséget Katalóniának csak hogy megvédje a polgári jogokat és polgárai jogait az intézményei adta legjobb eszközökkel.

Carles Puigdemont katalán elnök csütörtök este szólal fel a katalán törvényhozás rendkívüli ülésén, egyelőre azonban nem jelezte mire készül. A helyi sajtóban viszont olyan feltételezések jelentek meg, miszerint előrehozott választásokat akar bejelenteni a katalán elnök, hogy elejét vegye a regionális autonómia felfüggesztésének.

A nap folyamán Carles Puigdemont hivatala közölte, a katalán elnök nem szólal fel a spanyol parlament felsőházában, a szenátusban, hogy érveljen az alkotmány 155-ös cikke alapján Katalóniában tervezett intézkedések ellen. A madridi vezetés szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában. A javaslatról pénteken szavaz a spanyol szenátus.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Parlament: mindenkit regisztrálnak majd, aki az Európai Unión kívülről érkezik

Az EP támogatja a schengeni külső határellenőrzés szigorítását. Tovább olvasom