Könyvelős, adózós

2013.10.28. 12:58

Nők 40

Egy program, amely segít az 55 év feletti nők elhelyezkedésében.

2011. január 1-től bevezették, hogy azoknak a női munkavállalóknak akik legalább 40 év nyugellátásra jogosító szolgálati idővel rendelkeznek, lehetőségük van életkoruktól függetlenül teljes öregségi nyugdíjba vonulásra.

Ehhez kapcsolódik, és nagy segítséget nyújt, a nemrégiben kezdődött „nők 40” program. Ennek a programnak a célja, hogy segítséget nyújtson, a döntően koruk miatt kicsi elhelyezkedési esélyekkel rendelkező nők foglalkoztatásában, feltéve, ha álláskeresőként nyilván vannak tartva, és a nyugdíjba vonulásukhoz hiányzó idejük van.

Ez a program azoknak a nőknek szól, akik 55 év felettiek, legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresők és maximum 12 hónap szolgálati idő hiányzik a 40 éves szolgálati jogviszonyukhoz.

 A program 2013. október 15-től 2014. december 31-ig tart.

A támogatást 2013. év során, november 1-jétől december 31-ig lehet igényelni.

Bérköltség támogatás


A program keretében megtérítésre kerül a munkaadók számára: a célcsoportba tartozó nők munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százaléka.

Figyelembe kell venni azt, hogy az a munkáltató, aki tartós munkanélkülit foglalkoztat, teljes szociális hozzájárulási adókedvezményt érvényesíthet 100.000 forint bruttó munkabér összeghatárig (munkahelyvédelmi Akcióterv keretében), és azt is, hogy a programba csak a legalább 6 hónapja nyilvántartott álláskereső vonható be. Így a fenti programban csak az e fölötti munkabérre eső szociális hozzájárulási adó térítésére kerülhet sor. A támogatás megállapítása során havi munkabérként legfeljebb a garantált bérminimum (2013-ban 114.000 forint) 125 százaléka, azaz legfeljebb 142 500 forint vehető figyelembe.

A fentiek alapján így a támogatás havi összege személyenként nem haladhatja meg a 153 975 forintot, a támogatás teljes idejére, (10 hónap) vetítve az 1 539 750 forintot.

A támogatás időtartama személyenként legfeljebb 10 hónap lehet, ugyanakkor ez az időtartam nem lépheti túl a 40 év szolgálati viszony megszerzéséhez hiányzó hónapok számát, és emellett még a munkáltatónak 2 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséget is kell vállalnia. 2013. évben országosan összesen 1000 fő támogatható a program keretén belül.

A „nők 40”program alapján a támogatást a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal járási munkaügyi kirendeltségén lehet igényelni.

Galambosné Zsuzsa, cégvezető                                                              
Gafour Bt.
könyvelés, pályázatírás, munkerőközvetítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!