Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Kitüntették a helyi kulturális élet meghatározó szereplőit

Egy hetes programsorozattal tisztelegtek a magyar kultúra napja előtt Komáromban. A programok közt volt kiállítás, színházi bemutató és zenés est. A minap a Jókai moziban átadták a Komárom Város Kultúrájáért Díjat, amit idén Bobest Éva, a Vivace Zenei Egyesület tavaly leköszönt vezetője és Bencsics Ákos fazekasmester kapott.

A képviselő-testület 2012-ben alapította a díjat, hiszen a város színes kulturális élettel rendelkezik, Komárom vezetése pedig úgy gondolta, szükséges az ezen területen dolgozók méltó elismerése. Az elmúlt két évben kitüntették Nyikus Anna iparművészt, a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület elnökét, Rabi Lenke helytörténészt, a Jókai Mór Városi Könyvtár egykori igazgatóját, Bedecs Ilona népzenész, népdalénekest, Medveczky Szabolcs zeneszerző, karmestert, Pőcze Lászlót a Garabonciás Táncegyüttes művészeti vezetőjét és Horsa István népzenészt. Idén dr. Molnár Attila polgármester, Turi Bálint alpolgármester és Hamrák Zsófia tanácsnokasszony Bobest Évának és Bencsics Ákosnak adta át a Komárom Város Kultúrájáért Díjat. Bobest Éva 2006 és 2014 között volt a Vivace Zenei Egyesület vezetője. – Az elmúlt 18 év önmagáért beszél, több mint 130 koncertet szerveztünk, zeneszerzőink jubileumát megtartottuk. Igyekeztünk változatossá tenni a repertoárt, hiszen a komáromiak hallhattak operetett, kórusműveket, kamarazenét és volt több ősbemutató is. Külön öröm számomra, hogy teltházas esteket tarthattunk, sikerült megszólítanunk a fiatalokat és egy zeneileg művelt közönséget összekovácsolni – mondta el Bobest Éva, aki a staféta átadása után is jelen lesz a Vivace Zenei Egyesület életében, főleg tanácsadóként és a koncertek hallgatójaként.

Bobest Éva közel 20 éve azon munkálkodik, hogy minőségi zenét hozzon Komáromba.
Bobest Éva közel 20 éve azon munkálkodik, hogy minőségi zenét hozzon Komáromba.


Bencsics Ákos fazekasmester harminc évvel ezelőtt nyúlt először az agyaghoz, 12 éves elhatározta, hogy ezt szeretné csinálni. – Isteni sugallat volt, hogy ezzel kell foglalkoznom, bár művész családba születtem, hiszen édesanyám festőművész. A fazekasság a legősibb mesterség, Isten is agyagból teremtette meg az embert, ezért én is mindig tisztelettel nyúlok az anyaghoz, tudom, hogy nem lehet viccelni vele. Igyekszem mindig valami újat készíteni, többféle alapanyaggal és technikával dolgozni – vallotta Bencsics Ákos, aki saját otthonában a Művészetek éjszakáján fogadja a látogatókat. Nem csupán használati és dísztárgyakat készít, repertoárjában megtalálható a csempe, a kályhaszem, a domborművek és különböző épület díszítések is. A díjátadó estet Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas, Turay Ida Vándordíjas színművész és ifjabb Szabó Gyula énekes-gitáros előadóművész Magyarok a Kárpát-medencében című zenés-verses pódiumestje zárta.

Dr. Molnár Attila Bencsics Ákos fazekasmesternek adta át a Komárom Város Kultúrájáért Díjat.
Dr. Molnár Attila Bencsics Ákos fazekasmesternek adta át a Komárom Város Kultúrájáért Díjat.


Óriási sikere volt a Kenderkének
A magyar népművészet, a népi kultúra került előtérbe Tatán a magyar kultúra napjára szervezett városi ünnepségen. A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola előadásában az év öt eseményéből merítettek. A művelődési ház színpadának utolsó bemutatója következett, mivel hamarosan megkezdődik annak felújítása. A Kenderke igazgatója, s a műsor rendezője, Kun Katalin elmondta, hogy éppen emiatt a tánc csak kamaralétszámban, az együtteseink pedig csak énekekkel léptek fel.

Óriási sikere volt a Kenderkének. (fotó: Izsáki Zsuzsanna)
Óriási sikere volt a Kenderkének. (fotó: Izsáki Zsuzsanna)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos szakmai elismerés a Vértes Agorájának

A két éve megújult Vértes Agorája országos szakmai elismerésben részesült a Magyar Kultúra Napján. Tovább olvasom