Komárom és környéke

2019.02.20. 16:42

Hamarosan megáldják a templomot

Kívül-belül megújult kilenc év alatt a hántai katolikus templom. Bajkai Csaba elmondta, ámbár kicsi a településrészi katolikus közösség, de szellemileg és anyagilag sem hagyták magára az istenházát.

Gecsei Ádám

 Közel 7 millió forintból felújította az egyházközösség a hántai Páduai Szent Antal-templomot. Pályázati, egyházmegyei támogatásból és a hívek másfél millió forintos adományából megújult az istenháza belseje.

„A templomot teljesen kiürítettük, felszedtük az aljzatot, s mintegy fél méter földet is. Beton, szigetelőréteg és új járólap került a régi helyére, s a három éve levert és kiszárított falakat újravakoltuk és lefestettük fehérre" – kezdte Bajkai Csaba esperesplébános.

Az új padok már az épületben, az oltár restaurálása a napokban kezdődik, tudatta Bajkai Csaba.

A templomot mintegy 9 éve kezdte el újítani a közösség. „Róma sem egy-két nap alatt épült. Az anyagi lehetőségek szűkösek voltak, ám a kicsi katolikus közösség nem hagyta magára anyagilag és szellemileg sem az istenházát" – emelte ki Bajkai Csaba.


2010-ben a toronysüveg cseréjével vette kezdetét a beruházás, majd következett a belső villamos hálózat korszerűsítése, tetőfelújítás, csapadékvíz-elvezetés megoldása. Levertékívül és belül a vizes vakolatot, hogy száradjon ki az épület, majd három éve a templomkülsőt is rendbe tették.

Kívülről már három éve felújították a templomot.

Kívülről már három éve felújították a templomot.

„A mostani belső munkálatok után egy teljesen új templomot kapnak a hívek. A legutolsó ilyen jellegű felújításon 1969-ben esett át az épület, akkor pasztellszínű volt a belseje. Most fehér lett, ám azt tiszteletben tartjuk, hogy sem fali festmények, sem freskók nem kerülnek a falakra, hiszen eddig sem voltak" – tudtuk meg Bajkai Csabától.

„Szeretnénk beilleszteni abba a Batthyány-műemlékegyüttesbe, ami az 1800-as években épült Kisbér környékén, hiszen a család építtette ezt is, ám akkor még csak nagy ünnepekkor volt mise, most viszont minden szombat este tartunk" – folytatta Bajkai Csaba. Hozzátette: az új padok már az épületben vannak, s a napokban elkezdődik a főoltár restaurálása is, ha pedig melegebbre fordul az idő, akkor a karzat mellvértjét is újrafestik és az orgona szekrényét részlegesen helyreállítják. Bajkai Csaba hangsúlyozta, a terv szerint húsvét környékén áldjámeg az elkészült hántai templomot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!