Áfacsökkentésért lobbiznak

2021.10.17. 08:40

Tovább nőhet a temetések ára

Az elmúlt egy évben átlagosan mintegy tíz százalékkal drágult a temetések költsége, és az év végéig további áremelkedés várható a temetkezési kellékek fő alapanyaga, a fa világszinten jellemző drágulása miatt. De az ágazatra jellemző munkaerőhiány, illetve az ezzel párhuzamos folyamatos béremelések fedezete is a gyászoló családoknál csapódik le.

Wurmbrandt András

A miénk egy olyan szakma, ami nagyon munkaerő-igényes, mi nem tudjuk automatizálni a folyamatokat. A munkaerőt viszont meg kell fizetni, és a bérfeszültség elkerülése miatt, ahogy nő a minimálbér, úgy kell növeljük az e felett keresők fizetését is. A költségvetésünk hetven százalékát az emberi erőforrásra fordítjuk – mutatott rá érdeklődésünkre Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke a temetési szolgáltatások áremelkedését indokló egyik okra. A másik az egyre inkább begyűrűző inflációs nyomás, illetve a világpiaci folyamatok nyomán megnövekedett költségek, azaz például az üzemanyag folyamatos drágulása, illetve a fa világpiaci árának háromszorosára növekedése, bár utóbbi igazából még nem is érvényesült a temetkezési díjakban. A szakember szerint azonban év végéig még valószínűleg fog, de arról nem bocsátkozik találgatásokba, hogy milyen mértékben. Ahogy fogalmazott, ez leginkább a kellékgyártóktól függ, és nem a szolgáltatóktól, de előbbieknek jók a beszerzési forrásai, így túl drasztikus emelésre nem kell számítani. Az viszont biztos, hogy a fa megkerülhetetlen alapanyag az ágazatban, hiszen nemcsak a koporsós temetéseknél használják, hanem a hamvasztásosoknál is, jogszabályi előírás ugyanis, hogy csak fakoporsóban lehet hamvasztani.

Egy havi átlagbérből méltó temetést lehet rendezni bárki számára.

Palkovics Katalin szerint egyébként 350-400 ezer forintból, azaz egy havi magyar átlagbérből méltó temetést lehet rendezni bárki számára. Ez koporsós és urnás temetésekre egyaránt vonatkozik, és természetesen a feltétlenül szükséges szolgáltatási kört fedezi, azaz az elhunyt-kezelést, a kellékeket (urnát vagy koporsót, sírjelzőt), és a temetési szertartást. A többi ezen felüli költség a hirdetésektől kezdve a koszorúkon át a sírhelyek megváltásáig. Utóbbi tekintetében egyébként nagyon eltérőek az árak, attól függően, hogy falusi vagy nagyvárosi, önkormányzati vagy egyházi fenntartású sírkertről beszélünk-e. Helytől és tulajdonostól, illetve a helyszín adottságaitól, fenntartási költségeitől függően 25 évre akár ötezer, de akár százezer forintba is kerülhet egy sírhely.

A szakegyesület elnöke rámutatott, nyugaton ennél jóval drágábbak a temetési szolgáltatások költségei, de ha csak a majdnem szomszédos Lengyelországot vesszük, ott is 2500 euróba, azaz mintegy 870 ezer forintba kerül egy átlagtemetés. Igaz, ott az állam alanyi jogon 900 eurós támogatást nyújt ehhez a gyászolóknak. Nagy segítség az is, hogy ott az ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódó Áfa mindössze 8 százalékos – jegyezte meg, majd hozzátette, a volt szocialista államokra, így Szlovákiára és Romániára, de még Szerbiára is jellemző, hogy valamilyen mértékben könnyítik a temetkezés költségeit.

Palkovics Katalin kiemelte, ők is folyamatosan próbálkoznak elérni a kormányzatnál, hogy 27-ről öt százalékra csökkentsék a temetési szolgáltatások Áfáját, de ez idáig ez nem sikerült. Pedig ezzel az előbb említett 400 ezer forintról azonnal mintegy 330 ezer forintra csökkenne egy temetés ára. Ez a segítség szép keretbe foglalná a kormány jelenlegi családpolitikáját – vélte a szakember.

Évek óta tartó tendencia egyébként, hogy az anyagiak miatt egyre többen választják a hamvasztást, illetve folyamatosan nő az alternatív temetések száma is. Palkovics Katalin úgy látja, rúgják fel az emberek a hagyományokat, és mind nagyobb teret nyernek az olyan új keletű megoldások, mint a szórás vagy a vízre engedés. Ezekkel kapcsolatban azonban rámutatott, ma már komoly pszichológiai kutatások foglalkoznak azzal, hogy a család lelki békéje szempontjából mennyire káros, ha nincs végső nyughelye a hozzátartozónknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában